Българка е участвала в група за измама на германци за над 14 млн. евро

OFFNews 26 юли 2023 в 12:06 1955 1

темида

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Българката измамила 112 германци за над 2 млн. евро

34-годишна българка е обвинена за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество в Германия, съобщиха от Окръжния съд във Варна.

Преди да вземе решение дали жената да бъде предадена в Германия обаче, от съдебната институция ще поискат още информация от молещата държава.

Европейска заповед за арест на жената е издадена на 4 юли от Районен съд – Бамберг. Няколко дни по-късно – на 18 юли – тя е била задържана във Варна, където живее с малолетното си дете. В края на миналата седмица съдът е определил мярка за неотклонение "подписка".

В заповедта за арест е посочено, че престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други места в Германия от колцентър с офиси в София и Варна. Българката e обвинена, че в периода от 11 януари 2019 г. до 23 ноември 2020 г. е работила като т.нар. задържащ агент в колцентъра, който се ръководел от четирима чуждестранни граждани.

Според германските власти тя и други агенти под фалшива самоличност, се представяли на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране.

С неверни твърдения те въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти.

До юни тази година Централната служба за борба с киберпрестъпленията в Бавария е получила най-малко 200 сигнала от германция, станали жертви на престъпната група.

Общата стойност на загубите е над 14 000 000 евро. Според германската прокуратура извършените лично от обвинената българка обаждания и измами, в качеството и́ на агент, са 112 на обща стойност над 2 304 199 евро.

Българката се възползва от правото си да и́ бъде определен адвокат в Германия, който да оказва съдействие на нейните защитници у нас. Българската държава е получила и гаранции, че ако жената бъде призната за виновна там и бъде наказана с „лишаване от свобода“, тя ще може да изтърпи присъдата си у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

26.07 2023 в 12:17

Интересно защо би искала да излежи потенциална присъда лишаване от свобода в България, а не в Германия ..
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика