39-годишен отива на съд за заплаха за убийство към действащ министър

OFFNews 24 октомври 2023 в 14:19 1526 0

заплаха

Снимка Архив

Съдът ще реши дали е необходима присъда.

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт спрямо 39-годишен мъж за закана с убийство, отправена към министър от правителството на България, съобщиха от държавното обвинение, без да посочват името на потърпевшия.

От информацията става ясно само, че заканата е отправена от Г.Д. на 4 юли 2023 г. със заплашително съобщение до действащ министър "на личния му профил в социална мрежа в интернет".

Според "Сега" министърът (на отбраната) е Тодор Тагарев, а съобщението гласи (запазен е правописът): 

"Ще мреш като куче, Предател, Слава Украйна ли? Като куче без история ще мреш. Нов народен съд идва и ако си мислиш, че ще се отървеш жестоко си се излъгал. По канавките ще изгниете боклуци долни".

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, направени са експертизи и е установено, че профилът в социалната мрежа, от който е изпратена заканата, е създаден и използван от обвиняемия. БНР цитира името му -  Григор Димов.

Предстои делото срещу него да продължи в Софийски районен съд.

През 2021 г. обект на заплахи за убийство станаха бившият председател на парламента Ива Митева и експремиерът Бойко Борисов. Обвиняем бе 26-годишният Любомир Яков. На 24 октомври 2021 г. след 22 часа във Варна Яков изпратил две съобщения на имейла на Министерството на правосъдието, в които написал, че има пистолет и ще убие Ива Митева.

Ден по-късно отново след 22 часа, но в София, от личната си електронна поща Любомир Яков изпратил имейл на електронна поща на МП, в който написал, че ще убие Бойко Борисов. Яков си призна и се споразумя с прокуратурата да лежи в затвора седем месеца и 15 дни.

Софийският районен съд обаче отказа да одобри споразумението и отсъди, че това не е престъпление, защото заплахите не били отправени лично, а засегнатите не се почувствали застрашени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!