Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Под натиска на AI - WOW ефект за новите професионални умения

Доротея Николова 11 юли 2023 в 16:04 1792 0

Снимка БТА/Архив

Колко бързо се променя икономиката? А уменията за нея? Какво е нужно, за да бъдем адекватни на новите изисквания, които технологиите, дърпащи света все по-напред, поставят пред нас?

А за поколението на настоящите младежи, било то току-що навлезли в света, в който работата се превръща в едно от структуроопределящите неща, появата на генеративният AI само за по-малко от година създаде предизвикателството да мислят какви нови професионални умения са им нужни, къде и как да ги придобият или надградят, за да съответстват на новите реалности.

Първото споменаване на Изкуствения интелект е още от далечната 1950 г. Едва в последните месеци обаче идеята за него излезе отвъд провокацията на въображението на писателите фантасти и се превърна във фактор – толкова сериозен и всеобхващащ, че надали в историята ни е имало някога подобен WOW ефект.

Използването на AI вече е факт в много бизнеси и по всички личи, че тепърва ще навлиза все дълбоко и ще промени множество индустрии, където хората дефакто изостават като професионални умения. Въпросът ще бъдат ли заместени уменията им от AI или от хора, които използват AI, e сред тези, които младежите си задават, когато мислят какви нови умения да развият.

Подкастите от поредицата "Generation Z / Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews