Зеленски ни благодари, че няма да удължим ограниченията върху износа на украински храни

Новината за днешното гласуване на българския парламент е водеща в украинските медии

OFFNews 14 септември 2023 в 15:17 1115 2

Володимир Зеленски по време на посещението му в България през юли

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Володимир Зеленски по време на посещението му в България през юли

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за това, че няма да удължава забраната за внос на украинско зърно. 

По-рано днес Народното събрание отмени планираното удължаване на забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. По време на дебатите се стигна до скандал между парламентарните групи на "Възраждане", "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и министъра на земеделието Кирил Вътев. 

Проекторешението, внесено от ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ, гласи, че "отчитайки солидарността на България с Украйна, трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители". 

"Благодаря на министър-председателя Николай Денков и неговия екип, както и българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност", написа днес Зеленски в Twitter. 

Украинският премиер Денис Шмигал също изрази благодарността си към българското правителство със следната публикация в социалните мрежи: 

"България подкрепя възобновяването на износа на украински земеделски продукти след 15 септември. Благодаря на българския парламент, правителство и министър-председателя Николай Денков за подкрепата на украинския народ и проявената солидарност."

Новината бе коментирана и от зам.-началника на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква.

"Това е ярък пример как една зряла европейска демокрация взема решения въз основа на факти, а не на емоции и не смесва икономика и политика. Ние сме искрено благодарни на правителството и парламента на България", написа той във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

14.09 2023 в 16:15

А преди войната дали не е имало внос на украинско зърно? Пак несъобразено. И тогава не е имало проблем, даже никой не е повдигал въпрос.
Дойде войната. Появи се опасност от липса на зърно. Нашите производители/търговци го сриха, за да чакат по-високи цени. Липса засега няма. И? М? А?

11936

1

Христо Венев

14.09 2023 в 15:55

Мнооого странна логика. Внос на украинско зърно, без да е съобразено с европейските стандарти, но за това пък, износ на качествено българско зърно. Поредното ала-бала за сметка на здравето на българите и по сметка на финансовите посредници, както при ББ.
 
X

Да помогнем на украинските деца!