Заради критичното ниво на язовирите Истанбул спира водата за поливане на градини

OFFNews 30 август 2023 в 21:29 1462 0

Истанбул

Снимка iStock

Истанбул през нощта.

Властите в Истанбул временно спряха подаването на вода за напояване на градини и ландшафтни площи на 15 000 потребители поради критичната ситуация с водните ресурси в мегаполиса, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Истанбулската служба по водоснабдяване и канализация (ISKI) обяви, че е решила временно да спре абонаментите за напояване на градини и ландшафтни площи като част от мерките за пестене на вода.

"ISKI обслужва приблизително 7 милиона абонати, като има 15 462 абонамента за градинско и ландшафтно напояване на жилища и работни места. Докато месечното потребление на вода на тези абонати е било средно около 100 000 куб. м, напоследък то е достигнало 800 000 куб. м", се отбелязва в съобщението.

Службата допълва, че е взела решение за временно спиране на водоползването, "за да не оставим 16-те милиона наши съграждани в Истанбул без вода и да задоволим нуждите от питейна и битова вода на нашите абонати".

Очаква се мярката да остане в сила, докато водните запаси в язовирите достигнат желаното ниво, посочва телевизионният канал.

Турски медии предупредиха по-рано този месец, позовавайки се на ISKI, че нивото на водата в шест от десетте язовира, които снабдяват с вода Истанбул, е спаднало под 20%, а общата им запълненост е на равнище от 33,58 процента. Оповестените данни са отчетени като най-ниските в сравнение със същия период за последните девет години.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу предупреди преди няколко дни гражданите да използват пестеливо водата на фона на горещините и слабите валежи в летния сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика