За пръв път от 30 г.: Норвежкото разузнаване твърди, че руските кораби са снабдени с ядрени оръжия

OFFNews 14 февруари 2023 в 17:04 4853 6

флот

Снимка Getty images

На борда си руските кораби носят ядрено оръжие.

За първи път от 30 г. насам кораби на руския флот са започнали да излизат в открито море с тактически ядрени оръжия на борда, твърди норвежкото разузнаване.

В публикувания в понеделник годишен доклад се посочва, че по-голямата част от ядрените сили е разположена на подводници и кораби от Северния флот. На фона на отслабващите възможности за конвенционална отбрана значението на ядрените оръжия за Русия значително се е повишило, се казва в документа, цитиран от Би Би Си.

"Тактическите ядрени оръжия представляват особено сериозна заплаха в няколко оперативни сценария, в които могат да участват страни от НАТО", изтъква норвежкото разузнаване.

Норвежкият портал The Barents Observer нарече това предположение "сензационна новина".

"По съветско време корабите от Североморск са излизали в морето с тактически ядрени оръжия, но след края на Студената война няма потвърждение за малки ядрени оръжия в морето", се казва в публикацията.

Ден по-рано зам.-ръководителят на разузнаването на Норвегия Ларс Нордрам заяви, че през следващите години Русия ще стане още по-"авторитарна и милитаризирана". Според него през следващите години пропагандата и манипулирането на общественото мнение само ще се засилват и Москва ще търси още по-тесни връзки с авторитарните режими по света.

Нордрам нарича войната в Украйна "катастрофа за Русия" - по негови оценки повече от 100 000 войници са убити или ранени.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало доклада на норвежкото разузнаване.

За какви оръжия става дума

Тактическите ядрени оръжия (ТЯО) са малки ядрени оръжия, предназначени за поразяване на големи цели, струпване на вражески сили на бойното поле или в непосредствен тил. Във военноморския флот те могат да се използват на артилерийски установки, както и на корабни крилати ракети, палубна авиация и подводни оръжия като торпеда, дълбочинни бомби, котвени и дънни мини. По време на Студената война много кораби имаха ядрени арсенали на борда си, като например бойните кораби от клас фрегати.

Потенциалната мощ на тактическите ядрени бойни глави е демонстрирана при изпитанието на съветското ядрено торпедо на 10 октомври 1957 г. С една бомбардировка на подводница от разстояние 10 км са унищожени шест учебни цели - четири надводни кораба и две подводници. Подобни тестове са проведени и в САЩ.

На 29 май 1990 г. президентите на СССР и САЩ Михаил Горбачов и Джордж Буш се споразумяха да намалят тактическите ядрени оръжия в Европа и да понижат оперативната им готовност. Желанието за намаляване на количеството на ТЯО беше взаимно, но инициативата дойде по-скоро от САЩ.

На 17 септември 1991 г. Буш обявява изнасянето на територията на САЩ на всички артилерийски снаряди и бойни глави на тактически ракети и последващото им унищожаване, изтеглянето им от корабите, подводниците и военната авиация, както и унищожаването на някои бойни глави, разположени на море. Десет дни по-късно Горбачов обяви готовността на Москва за симетрични мерки.

В началото на 1992 г., непосредствено след разпадането на СССР, руският президент Борис Елцин потвърждава ангажимента си към споразумението. Русия се ангажира да премахне тактическите ядрени оръжия от надводните кораби и многоцелевите подводници, да ги съкрати с една трета и да намали наполовина броя на зенитните ракети и авиационните бомби.

Няма точни данни за изпълнението на поетите от двете страни ангажименти. Но досега руският и американският флот разполагаха само с балистични ракети, разположени на подводници с ядрени двигатели.

Джентълменско споразумение

Необходимостта от връщане на тактическите ядрени оръжия на руските кораби беше обявена през август 2022 г. от академик Радий Илкаев, почетен научен ръководител на Саровския ядрен център. Според него те са обсъждали това с покойния вече началник на руския флот адмирал Владимир Висоцки.

"Ние сме велика морска сила и трябва да разполагаме с подходящ флот, за да се защитаваме. Но изграждането на такъв флот ще отнеме 100 години, а това е много скъпо. А междувременно е необходимо да се защитаваме с наличните средства - да върнем тактическите ядрени оръжия, те лежат в складовете. За какво? Мнозина казват, че нашият флот вече не е толкова силен, колкото е бил", изтъкна академикът.

И припомни, че решението за намаляване на тактическите ядрени оръжия е взето от президента на СССР Михаил Горбачов въз основа на "джентълменско споразумение" с американците.

Колко тактически ядрени оръжия има по света

Независими експерти изчисляват, че Русия разполага с около 2000 нестратегически ядрени оръжия. Над 500 от тях са противокорабни, противолодъчни и противовъздушни ракети, както и корабни и подводни торпеда, включително до 250 ядрени крилати ракети КР-55 "Гранат". Има и неколкостотин тактически ядрени ракети и дълбочинни бомби, които могат да се използват от морската авиация.

Според същите оценки САЩ разполагат с около 500 тактически ядрени оръжия - около 400 въздушни бомби тип В-61 и 100 крилати ракети с ядрени бойни глави с морско базиране. Пентагонът е възнамерявал да унищожи бомбите, но сега плановете може да бъдат преразгледани.

От петте официални държави, притежаващи ядрено оръжие, само Великобритания не разполага с тактически ядрени оръжия - тя има само стратегически. Франция разполага с 60 тактически въздушни бойни глави. Няма потвърдени данни за Китай, но той определено разполага с тактически ядрени бойни глави. Индия, Пакистан и вероятно Израел и Северна Корея също разполагат с тях.

Много от тези бойни глави са произведени през 50-60-те години на миналия век и са надхвърлили срока си на експлоатация. По официални руски данни в началото на 2000-те години всички те са били преместени в централизирани складове, а 30% са били бракувани.

Но методологията на тези изчисления е много съмнителна, пише през 2011 г. академик Алексей Арбатов, ръководител на Центъра за международна сигурност към Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките. Той изтъква, че тактическите ядрени оръжия използват носители с двойно предназначение - същите, които могат да носят конвенционални оръжия. Следователно процесът на намаляване или премахване не може да се контролира чрез преброяване на унищожените пускови установки.

Освен това в мирно време тактическите ядрени оръжия обикновено се съхраняват в складове, до които не се допускат външни наблюдатели. Нито един договор за разоръжаване не предвижда присъствието на чуждестранни инспектори при унищожаването на ядрени взривни устройства, за да се избегне изтичането на чувствителна информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

6

dolivo

15.02 2023 в 08:23

тъпото е, че сега като аварират, могат да осерат пейзажа още повече. ей така, без никой да ги е пипнал, самички

превръщат корабите си в мръсни бомби

-240

5

редовно четящ

14.02 2023 в 22:37

Ако им стиска на рашистите, нека се пробват. В следващата минута северният им флот ще престане да съществува.

10298

4

AntiZ

14.02 2023 в 21:46

Нямаше ли един "флагман" с гордото име мацква, дето изгоря от незагасен фас? Знам и за един друг, дето пушека му се виждаше от другата страна на земното кълбо. Той пък угасна завинаги и спря да пуши.

345

3

Джендо Джедев

14.02 2023 в 18:54

Ама после аа не викат пак "джендърите" от "гейропа" да им вадят скрапа и леша от дъното щото само в "колективния Запад" имат технологиите за това? Помним един случай с една подводница... ;)

-1650

2

ob1

14.02 2023 в 17:37

Да не вземат само да потъват от самосебе си... сещам се за разни такива случаи с руZки подводници..

2550

1

alfakentavur

14.02 2023 в 17:30

Едно ядрено оръжие да използват и на следващия ден няма да има СССРайх.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки