Втора за този месец масирана руска ракетна атака срещу 7 украински области

По предварителни данни ракети "Калибър" са полетели от фрегатата "Адмирал Макаров" в Черно море

OFFNews 15 февруари 2024 в 13:10 2320 2

руска атака

Снимка БТА/АП

Това остана сред поредната руска атака.

Русия извърши второ за този месец масирано ракетно нападение срещу Украйна, като нанесе удари по инфраструктура, повреди жилищни и търговски сгради и рани най-малко шестима души в различни части на страната, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс и БТА.

Атакувани са седем украински области, включително столицата Киев и градовете Днепър, Запорожие и Лвов.

"Нов ракетен удар по Украйна. В частност врагът взе на прицел Киев", обяви Сергей Попко, началник на киевската военна администрация, като добави, че ракетите са полетели към столицата от различни посоки.

По думите му противовъздушната отбрана е свалила всички ракети, насочени към Киев, и няма големи щети или жертви там.

В западния град Лвов, близо до границата на Украйна с Полша, е ударено инфраструктурно съоръжение, каза регионалният губернатор Максим Козицки. Двама са ранени, щетите са по жилищни сгради и лични автомобили.

Инфраструктура е била поразена в западната Хмелницка област и град Запорожие на югоизток. В Запорожие има четирима ранени, а училище и магазин са повредени.

Въздушната тревога продължи над два часа в цяла Украйна.

Според украински официални лица руските сили са се опитали да повторят атаките от миналата зима, когато украинският енергиен сектор беше сериозно повреден и това доведе до продължителни прекъсвания на тока за милиони хора. Зимата в Украйна досега беше необичайно топла, температурите често бяха доста над нулата и енергийната система успя да се справи, отбелязва Ройтерс.

Ракети "Калибър" са изстреляни тази сутрин срещу Украйна от руската фрегата "Адмирал Макаров" в Черно море, се посочва в предварителна информация, цитирана от Укринформ. Съобщението бе направено от Наталия Хуменюк, ръководител на Обединения пресцентър на оперативното командване "Юг" по време на телетона "Юнайтед Нюз".

"Имаше информация, че вероятно е извършен обстрел от Черно море. По това време там беше фрегатата ракетоносец "Адмирал Макаров" с 8 ракети "Калибър". Ако допуснем, че именно от този кораб е извършено нападението, то оттук нататък на него е останал половината от ракетния му запас", посочи Хуменюк.

Ето защо според нея заплахата от ракетни удари продължава, тъй като фрегатата остава на позиция с готово ракетно оборудване и не е изключен дори втори ракетен обстрел.

"При положение че са използвани 4 от 8-те ракети "Калибър", половината от тях все още са на борда. Те все още могат да използват останалите 4 ракети", каза тя.

В същото време Хуменюк отбеляза, че това е предварителна информация, тъй като има наземни аналози на "Калибър", като "Искандер-К", които имат много сходни характеристики. Тя подчерта, че като цяло не е толкова важно къде точно и откъде са изстреляни ракетите, а основната задача е да се отблъснат атаките на противника.

"По-късно резултатите ще бъдат обобщени, всичко ще бъде анализирано, ще бъде представена пълна информация за масирания ракетен обстрел", добави Хуменюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

15.02 2024 в 14:51

Адмиралът Макаров стреля вероятно скрит в някое пристанище, щото магурите дебнат като акули из Черно море.

75

1

230 млрд баксов

15.02 2024 в 14:08

"Адмирал Макаров" е следващия кандидат да отиде нах*й
 
X

Да помогнем на украинските деца!