Войната, ден 15-и: Ракети летят срещу редица израелски градове, над 4300 убити в Ивицата Газа

Хуманитарната мисия завърши: празните камиони се върнаха в Египет. Над 100 хил. на антиизраелски протест във Великобритания. Израел евакуира гражданите си от Египет и Йордания

Александра Маркарян 21 октомври 2023 в 16:55 5960 1

Дим се издига над град Газа след израелски удар, 21 октомври 2023 г.

Снимка БТА/АП

Дим се издига над град Газа след израелски удар, 21 октомври 2023 г.

Вой на сирени в редица израелски градове, удари на IDF по терористична инфраструктура на "Хамас" в Ивицата Газа и ръст на загиналите в анклава белязват днешния 15-и ден от войната на Израел срещу терористичната организация в отговор на жестоките нападения на терористите срещу израелски селища с изтезавани, убити, обезглавявани, горени живи цивилни евреи на 7 октомври.

Предупредителни сирени за ракетни удари бяха чути в Сдерот, Ибим, Нир Ам и Нирим, Ришон Лецион, летище "Бен Гурион" и Явне, а впоследствие - и в Ашдод. В районите, в които е съобщено за ракетни удари, са изпратени санитарни лекари и парамедици, съобщава Jerusalem Post.

В същото време самолетите на Израелските отбранителни сили продължават да унищожават терористична инфраструктура в Ивицата Газа - анклава, управляван от "Хамас". Сред атакуваните цели са оперативни щабове, противотанкови установки, както и други инфраструктури на "Хамас", използвани от нея за терористични цели. ЦАХАЛ са атакували наблюдателни, противотанкови и снайперистки позиции на "Хамас", разположени във високи сгради.

Хуманитарна помощ

Днес преди обед дойде облекчение за бедстващото без храна, вода и лекарства цивилно население от Ивицата Газа, струпало се край граничния пункт Рафа между анклава и Египет. Дългоочакваното му отваряне стана днес и бяха пропуснати 20 камиона с хуманитарна помощ, а също - с ковчези. След това границата отново беше затворена.

Около 16 ч българско време разтоварилите хуманитарната си помощ камиона пресякоха обратно границата и се върнаха в Египет, предаде пртеник на място на CNN. Граничният пункт "Рафа" беше отворен, само за да пропусне камионите към бедстващите без вода, храна и лекарства бягащи от зоната на израелските въздушни удари територии в анклава.

Помощта чакаше на границата в Египет с дни, преди да бъде постигната договореност и бариерите да бъдат вдигнати.

Тя е "капка в морето", коментират от ООН и настояват за още помощ, тъй като - твърдят те - положението в Ивицата Газа е хуманитарна катастрофа. В противовес високопоставен израелски военен твърди пред Ynet News, че там хуманитарна криза няма въпреки плътната блокада.

Той казва, че 700 000 цивилни са се евакуирали от северните райони на Ивицата Газа и са се преместили на юг, докато Израел се подготвя за сухопътно нахлуване в територията, за да изкорени присъствието на "Хамас" там. 350 000 души все още остават в град Газа и околните бежански лагери.

Жертвите на войната

Броят на жертвите в Ивицата Газа се увеличава - твърди контролираното от "Хамас" палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от CNN. Загиналите вече са 4385, твърди то. Ранените по негови данни са 13 651 души.

Всяка пета ракета на "Хамас" поразява собственото ѝ население в Ивицата Газа - предупреждават на фона на тази информация Израелските отбранителни сили. Изстреляни срещу Израел, те падат още в границите на анклава, без да достигат целта.

В Израел жертвите надхвърлят 1400, над 4 600 са ранените, повече от са 200 заложници - обобщиха днес Израелските сили за отбрана. Над 6 900 ракети са били изстреляни от Газа към Израел (над 450 от тях - неуспешно), по данни също на IDF. Неутрализирани над 1 000 терористи на "Хамас", много от които са проникнали в Израел. Елиминирани десетки висши терористични лидери на Хамас.

А ето как израелски войници повдигат духа си:

В разрушен дом в общност, нападната от терористите от "Хамас", войник пее израелския химн. "Хамас" няма да съкруши духовете ни - гласи текстът.

Болниците в Ивицата Газа почти нямат гориво и консумативи, оплака се говорител на министерството, цитиран от CNN. Гориво обаче не беше доставено до анклава с днешната хуманитарна помощ, защото то може да бъде използвано от терористите не за болниците, а с военни цели.

Говорителят предупреди в петък, че седем болници и 21 здравни центъра за първична медицинска помощ са "извадени от строя", а 64 души медицински персонал са загинали.

"В момента това е абсолютно на живот и смърт", заяви пред CNN Аврил Беноа, изпълнителен директор на организацията "Лекари без граници".

В очакване на сухопътна операция

Междувременно израелските лидери струпват войска по границата с Ивицата Газа за отлаганото с дни начало на сухопътна операция в Ивицата Газа. ЦАХАЛ е мобилизирал над 300 000 резервисти. Целта на армията е да "унищожи" "Хамас" и да ѝ попречи да извърши нови нападения на израелска територия.

Подкрепа от САЩ

В речта си от Овалния кабинет в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън потвърди подкрепата на своето правителство за войната на Израел срещу "Хамас", определяйки я като жизненоважна за националната сигурност на Америка. Но той предупреди израелското правителство да не бъде "заслепено от ярост" и направи ясно разграничение между Хамас и палестинския народ, като призова да бъдат защитени цивилните граждани в Газа.

Протести срещу Израел

Не стихват пропалестински протести в арабския свят. Такива имаше по улиците на Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и в Западния бряг.

Повечето европейски страни са забранили антиизраелските протести на територията си, но такива днес имаше във Великобритания и Италия.

Пропалестинстки протест във Лондон, Великобритания. Снимка: БТА/АП

В Обединеното кралство демонстрацията е наброявала повече от 100 хил. души, съобщава полицията, цитирана от Би Би Си.

Извън Стария континент, на азиатския, такива се състояха в Индия. В Африка - в Кения.

Евакуация

След спешната евакуация на израелски граждани от Турция, извършена по настояване на израелските власти в Турция поради опасения за терористични нападения, днес Израел отправи призив към гражданите си да напуснат незабавно Йордания и Египет.

Израелският Национален съвет за сигурност аргументира предупреждението с влошаването на ситуацията с антиизраелските протести. Той повиши степента на опасност в Йордания и Египет до максималната, четвърта степен.

Такова предупреждение вече бе отправено за Турция.

Степента на опасност в Мароко бе повишена до трета степен, което означава препоръка израелците да не посещават тази страна.

Двама израелски туристи и местният им гид бяха убити от полицай в северния египетски град Александрия на 8 октомври - ден след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!