Военноморските сили на 10 държави ще се борят срещу атаките на хутите в Червено море

OFFNews 19 декември 2023 в 15:50 1366 0

Червено море

Снимка GettyImages

Червено море - основна артерия на международната търговия е блокирана заради атаките на йеменските бунтовници "хути"

Пентагонът обяви създаването на нови глобални сили за сигурност, които да подпомагат защитата и отбраната на корабите, преминаващи през Червено море. Новината дойде на фона на нарастващата загриженост за стабилността на веригите за доставки и цените на петрола, тъй като големите транспортни фирми избягват този ключов търговски маршрут след поредицата нападения срещу търговски кораби от страна на бунтовниците хути в Йемен.

Водената от САЩ коалиция ще обедини военноморските сили на 10 различни държави за борба с атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море, заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин в Бахрейн, цитиран от "Форбс".

Остин каза, че Червено море е "критичен воден път" и основна артерия на международната търговия, а "неотдавнашната ескалация" на нападенията от страна на хутите застрашава търговията, поставя в опасност моряците и нарушава международното право.

"Министър Остин осъди атаките на хутите срещу международното корабоплаване и световната търговия, наричайки ги безпрецедентни и неприемливи и отбелязвайки, че атаките заплашват свободния поток на търговията", заяви прессекретарят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър, цитиран от БТА.

Междувременно хутите заявиха, че ще продължат с атаките си в Червено море и че биха могли да извършват операция там приблизително на всеки 12 часа, предаде Ройтерс.

"Що се отнася до военноморските операции, те са в разгара си и може би няма да минават 12 часа без операция", заяви пред телевизия "Ал Джазира" говорителят на групировката и основният ѝ преговарящ Мохамед Абделсалам.

Групировката засили ракетните си атаки и атаките с дронове, които започна миналия месец срещу международни плавателни съдове в отговор на израелската операция в ивицата Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!