Висши държавници стягали преврат на Ким Чен Ун

Offnews 04 октомври 2014 в 07:54 9166 7

Ким Чен Ун

Група от влиятелни севернокорейски държавници, които са били от близкото обкръжение на покойния лидер на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ир, са спрели да изпълняват заповеди на сина му и настоящ лидер на страната Ким Чен Ун.

Това съобщава изданието Vice, като се позовава на изявление на бившия офицер от контраразузнаването Чан Чин Сон, направено на среща в Холандия през септември. На нея участвали топ дипломати, бивши служители в Министерството на сигурността и високопоставени военни. 

Според Сон обаче дори и превратаджиите били разделени на две фракции - такива, които искат да запазят пълен контрол над икономиката и други, които искат да натрупат богатство като отворят пазара и развият външната търговия. Бившият високопоставен разузнавач обяснява, че от една страна тези хора са срещу режима, но в същото време те искат да имат влияние.

Изявлението идва в момент, в който Ким Чен Ун не се е повявял от няколко седмици на публични прояви. Британският в. The Daily Express пише, че държавата е изправена пред нарастващи спекулации относно ръководството си. На фона на съобщенията, че върховният лидер на Северна Корея страда от здравословни проблеми, се появи и информация, че той може да е бил премахнат от властта като част от гражданска война сред най-висшите ешелони в Пхенян.

Говори се, че в момента в комунистическата държава се увеличава напрежението между тези, които искат да запазят абсолютния контрол върху икономиката, и по-младото поколение, които искат да отворят страната за външната търговия, за да могат да подобрят благосъстоянието си, пише изданието.

Според южнокорейските медии Ким Чен Ун е претърпял операция на глезените и в момента се намира в болница. Смята се, че той се е контузил и дълго време не е обръщал сериозно внимание на травмата си.

През юли бяха разпространени видеокадри, от които ясно се вижда, че севернокореюският лидер куца. На церемония по случай 20-годишнината от смъртта на своя дядо - основателят на страната Ким Ир Сен, той беше посрещнат под аплодисментите на хиляди военни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови