Върховният съд на Бразилия разреши разследването срещу Дилма Русеф

OFFNews 17 август 2016 в 07:31 2961 1

Върховният съд на Бразилия разреши разследването срещу Дилма Русеф

Бразилският Федерален върховен съд разреши да започне разследване на Дилма Русеф и на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва за предполагаемо възпрепятстване на разследване за корупция, свързано с националния петролен гигант Петробраз, предадоха световните агенции.

Генералният прокурор на Бразилия Родриго Жано е поискал най-висшият съд на Бразилия да разреши началото на разследването на Русеф и Лула да Силва. Русеф е временно отстранена от президентския пост в очакване на процедура по импийчмънт в Сената, която ще започне на 25 август.

Искането на Жано за разследване срещу Русеф и Лула да Силва се основава на показания на сенатора Делсидио Амарал, арестуван заради корупция в края на миналата година. Той се съгласи да сътрудничи на следствието и разказа, че Русеф на три пъти се опитала да се намеси в разследването на корупционния скандал с Петробраз. Според сенатора Лула да Силва пък предлагал да плати на бившия водещ мениджър на компанията Нестор Серверо да се откаже от показанията си срещу други участници в престъпната схема в Петробраз.

Според бразилския телевизионен канал Глобо друга причина за разследването е опитът на Русеф да назначи в кабинета си Лула да Силва. Целта на това назначение било Лула да Силва да се измъкне от разследване за корупция, водено срещу него.
Корупционната схема в Петробраз е довела до отклоняване от бюджета на компанията на суми в размер на няколко милиарда долара. В ареста вече са няколко държавни чиновници и служители на Петробраз. По последни данни сред лицата, които ще трябва да се явят по една или друга причина в съда заради скандала с Петробраз, има над 60 политици, в това число настоящи и бивши парламентарни лидери, партийни лидери и губернатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!