''Вагнер'' може да атакуват Украйна откъм Беларус, предупреди британски генерал

OFFNews 25 юни 2023 в 14:46 5103 2

Вагнер

Снимка БТА/АП

Бойци на ЧВК "Вагнер"

Бивш британски генерал предупреди за потенциална атака срещу Украйна откъм Беларус, която да бъде извършена от бойци на ЧВК „Вагнер“, ако голям брой наемници последват лидера си в изгнание там, предаде ДПА.

Фактът, че той отиде в Беларус, поражда загриженост, каза днес бившият председател на британския генерален щаб Ричард Данат по телевизия „Скай“. Той направи коментара си ден, след като Пригожин сложи край на краткия си бунт срещу руските власти.

Договорката: Пригожин заминава за Беларус, никой от ''Вагнер'' няма да бъде съден за бунта

Засега не е ясно колко от бойците на „ЧВК „Вагнер“ ще го последват в съседната на Русия и нейна съюзничка Беларус, каза Данат във връзка с личния състав на „Вагнер“, за който се смята, че е около 25 000 души.

Ако той (Пригожин) е запазил ефективна бойна сила около себе си, то той отново ще представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев, там, където войната започна на 24 февруари 2022 г., каза Данат.

„Напълно възможно е“ Русия да използва „Вагнер“, за да се опита отново да превземе Киев след краткотрайния бунт, завършил със съгласието на Пригожин за деескалация, както и да се премести в Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

28.06 2023 в 17:26

А въпросният генерал с каква цел предупреждава Путин?Да си беше мълчал.

1241

1

БотоксПутю

25.06 2023 в 16:32

Има логика в предупреждението в комбинация със складираните вече в Беларус ядрени бойни глави, които щели да я пазят от нападение.