В Москва откриха най-голямата джамия в Европа, Ердоган хвали Путин

OFFNews 23 септември 2015 в 15:15 12701 13

Снимка ТАСС

Според турския президент Реджеп Ердоган Руската федерация е ярък пример за добросъседство и мирно съжителство на хора с различни вероизповедания.

Това мнение той изказа днес по време на церемонията по откриването на Главната джамия в Москва. Тя е най-голямата джамия в Европа.

"Днес ние отново станахме свидетели как Москва събира цялото многообразие на народите, обединява техните общи духовни ценности, създава единно жизнено пространство и на всички показва прекрасен пример за бъдещето. Турция и Русия се родеят с богатия си опит в мирното съществуване на народите", каза Ердоган.

В церемонията взеха участие и руският президент Владимир Путин, палестинският лидер Махмуд Абас и лидерите на мюсюлманските републики в Русия.

"Тази джамия ще стане изключително важен духовен център за мюсюлманите в Москва и в цяла Русия", каза Путин в телевизионно обръщение. "Тя ще бъде източник на образование, като разпространява хуманистични идеи и истинските ценности на Исляма".

Московската джамия е била построена през 1904 година. През съветския период тя не е била закрита и е била единствената действаща джамия в столицата. Реставрацията ѝ започнала през 2005 година, когато сградата е категоризирана като аварийна.

Сега площта на комплекса е увеличена 20 пъти до 19 000 квадратни метра. Така мюсюлманската светиня в Москва става най-голямата в Европа. В нея едновременно могат да се молят 10 000 души. Три от 6-те етажа са зали за богослужения, в останалите етажи има различни зали, включително за конференции. В джамията има 7 скоростни асансьора, монитори на транслиране на различни мероприятия в комплекса и най-нова система за пречистване на въздуха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки