УНИЦЕФ осъди сексуалното насилие над израелски жени от 7 октомври, без да споменава извършителите

Говорителят на ЦАХАЛ призова международните организации да вземат мерки за заложниците в Газа

Кристина Минчева 06 декември 2023 в 13:42 1703 1

Израелски войници

Снимка БТА/АП

Израелски войници се прегръщат до снимки на хора, убити и пленени от бойци на "Хамас"

Всяка минута в плен на "Хамас" застрашава живота на заложниците. Това е спешен призив за действие. Международната общност трябва да вземе мерки. Червеният кръст трябва да има достъп до заложниците, които са в ръцете на "Хамас" - за това призовава говорителят на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) Даниел Хагари във видео обръщение.

Междувременно Израел отмени визата на координатора на ООН по хуманитарните въпроси Лин Хейстингс, след като тя остро разкритикува военните действия на Израел в Газа, които целят пълното унищожаване на "Хамас". Едва миналата седмица генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и "ООН жени" осъдиха изнасилването и убийствата от 7 октомври, което доведе до излъчването на скеч, осмиващ "ООН жени".

Вече и УНИЦЕФ осъди сексуалното насилие от 7 октомври, но не спомена извършителите.

Спешният призив за действие на Даниел Хагари

Във видео обръщение, публикувано в социалната мрежа Х, говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари призова международната общност да предприеме мерки за заложниците, държани от "Хамас" в тунелите под Газа.

Той увери, че докато Израелските отбранителни сили продължават своите операции за унищожаване на терористичната групировка в Газа, те  не са оставили на заден план мисия за спасяване на заложниците.

"Нашето разузнаване следи положението на нашите заложници и мога да кажа с абсолютна сигурност, че всяка минута в плен на "Хамас" застрашава живота им. Това е спешен призив за действие. Международната общност трябва да вземе мерки. Червеният кръст трябва да има достъп до заложниците, които са в ръцете на Хамас. 138 заложници: деца, жени, мъже и възрастни, са били в плен на "Хамас" повече от 60 дни в брутални и нечовешки условия", каза Хагари.

По думите му някои от заложниците са с хронични заболявания и в животозастрашаващо състояние и всяка минута е критична. 

"Тези, които твърдят, че ценят правата на жените, животът на израелските жени означава ли по-малко? Тези, които твърдят, че ценят човешкия живот, убиват 138 заложници. Международните организации знаят своя мандат и също така знаят фактите, че "Хамас" им пречи да си вършат работата. ЦАХАЛ ще направи всичко по силите си, за да спаси нашите заложници и да ги върне у дома. Ние призоваваме другите да направят същото", обърна се към международната общност говорителят на ЦАХАЛ.

Служители по сигурността вярват, че може да отнеме до един месец, за да се засили достатъчно военният натиск върху "Хамас" и да се отвори нов прозорец за примирие и освобождаване на повече заложници, задържани в Ивицата Газа, съобщава армейското радио.

Докладът без източници казва, че военните операции ще трябва да продължат както в северната, така и в южната част на анклава, за да се случи това.

Съгласно едноседмичното споразумение за примирие, което изтече миналия петък, 105 цивилни бяха освободени от плен на "Хамас": 81 израелци, 23 тайландци и един филипинец. По-рано бяха освободени четирима заложници и един спасен, а най-малко три тела са върнати. Смята се, че в Газа остават 138 заложници, включително около 20 жени и две малки деца.

Отменената визита на координатора на ООН по хуманитарните въпроси  

Израел е отменил визата на координатора на ООН по хуманитарните въпроси Лин Хейстингс на фона на нарастващото напрежение с глобалната организация заради войната в Газа.

"Реших да отменя визата за пребиваване в Израел на „хуманитарния“ координатор на ООН Лин Хейстингс“, написа външният министър на Израел Ели Коен в публикация в X.

Той оспори нейната позиция за нахлуването на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел, когато бяха убити над 1200 души и взети около 240 заложници.

"Някой, който не осъжда "Хамас" за бруталното клане на 1200 израелци, за отвличането на бебета и възрастни хора, за ужасяващите актове на малтретиране и изнасилване, за използването на жителите на Газа като живи щитове, а вместо това осъжда Израел - демократична държава, която защитава своите граждани, не може да служи в ООН и не може да влезе в Израел! Вече няма да мълчим за пристрастието на ООН!“, пише Коен.

Лин Хейстингс остро критикува действията на Израелските отбранителни сили в Ивицата Газа. ООН предупреди, че кампанията, която е разселила около 1,8 милиона от 2,3 милиона души в анклава, е създала хуманитарна катастрофа. "Хамас" твърди, че около 16 000 палестинци са били убити при свързано с войната насилие.

Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси заяви, че "никъде в Газа не е безопасно и няма къде да се скриете".

"Условията, необходими за доставяне на помощ на хората в Газа, не съществуват. Ако е възможно, ще се разиграе още по-жесток сценарий, при който хуманитарните операции може да не са в състояние да отговорят", коментира още тя.

Скеч осмива "ООН жени"

Дългогодишното сатирично предаване на Keshet TV „Eretz Nehederet“ („Чудесна страна“) излъчи скеч, който осмива "ООН жени" заради продължителното мълчание за изнасилването на жени в Южен Израел от терористите на "Хамас" на 7 октомври, предават израелските медии.

Героите на скеча са две жени от международната организация, които казват на невидим човек, че им вярват заради докладите за сексуално насилие. А невидимият човек се оказва терорист от "Хамас".

Разговорът с жените продължава, а те се опитват да намерят начин да се извинят на терориста за действията му, докато той остава горд и дори предлага да им покаже видеозапис от това.

УНИЦЕФ осъди сексуалното насилие от 7 октомври, без да споменава извършителите

Организацията на ООН за децата УНИЦЕФ осъжда сексуалното насилие срещу жени и деца на 7 октомври, но не споменава извършителите - терористите на "Хамас".

"Разказите за сексуалното насилие на 7 октомври в Израел са ужасяващи. Оцелелите трябва да бъдат чути, подкрепени и да им бъдат осигурени грижи. Обвиненията трябва да бъдат напълно разследвани. Ние осъждаме насилието, основано на пола, и всички форми на насилие срещу жени и момичета", пише шефът на УНИЦЕФ Катрин Ръсел в X.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху и президентът на САЩ Джо Байдън критикуваха правозащитните групи, организациите на жените и ООН за това, че не са говорили открито за изнасилванията и другите жестокости, извършени от "Хамас" срещу израелски жени и деца.

Международните правозащитни организации са изправени пред натиск от страна на общественици и правозащитни организации в Израел и поддръжници на държавата в чужбина, които ги призоваха да признаят и разследват свидетелствата за изнасилване и сексуално насилие, извършени по време на атаката на 7 октомври.

ООН беше обект на критики от страна на израелските правозащитни групи, след като изминаха почти осем седмици преди организацията да осъди и да се ангажира с разследване на твърденията за сексуално насилие.

Експертите, направили аутопсия на убитите от "Хамас" жени на 7 октомври, вече разказаха, че те са умрели "с отворени очи, уста в гримаси, стиснати юмруци". Жените, част от израелската армия, са били простреляни в гърдите и интимните части.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

06.12 2023 в 15:48

То е като във всяка война - и едните и другите правят гадости. Предполагам, че евреите са по-сдържани, а арабите се показаха като неземна гад и сега ще го отнесат подобаващо. Сигурно ще загинат 20-30 хиляди цивилни обаче.
 
X

Да помогнем на украинските деца!