Украйна се изтегля от Крим

OFFNews 24 март 2014 в 11:58 14515 27

Украйна се изтегля от Крим.

Временният президент на страната Александър Турчинов обяви, че е разпоредил оттегляне на въоръжените сили на Украйна от Крим, предаде Би Би Си.

Решението е било взето заради заплахата на Русия за живота на украинските военни и техните семейства в Крим, обясни той.

Съветът по национална сигурност и отбрана е взел решение, съгласно инструкциите от Министерството на отбраната, да извърши преразпределение на военните сили, разположени на територията на Автономна република Крим, обяви още президентът Турчинов.

Семействата на военните ще бъдат евакуирани от Крим.

След референдума от 16 март за отцепването на Крим от Украйна и присъединяването на републиката към Руската Федерация, обявен от Украйна, САЩ и ЕС за нелегитимен, руски войски превзеха повечето от военните бази на Украйна, към които тази нощ присъединиха и базата във Феодосия.

Това бе третата подобна атака за последните 48 часа.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов обяви, че руснаците са атакували базата от две страни, използвайки автоматични оръжия и зашеметяващи гранати.

Русия превзе повечето украински военни бази в Крим, затягайки контрола върху полуострова. Феодосия бе една от последните бази, останали под контрола на Киев.

През нощта в петък други две военни бази бяха щурмувани и превзети.

Страните от Г-7 ще обсъдят по време на разговори в Хага какъв да бъде колективният им отговор на кризата и какви са глобалните заплахи за ядрената сигурност.

В същото време румънският президент Траян Бъсеску призова НАТО да преразпредели военните си ресурси заради руските военни операции през последните месеци, предаде Reuters.

„Ще се възползвам от факта, че много световни лидери са се събрали тук и в рамките на срещата ще ги информирам за ситуацията в региона, за нуждата от преразпределяне на военните ресурси на НАТО в отговор на военните действия на Русия през последните месеци”, каза Бъсеску пред репортери, след като пристигна в Хага, където ще вземе участие във форума за ядрената сигурност. 

Румъния е сред най-силните привърженици на идеята за налагане на санкции срещу Москва, след като Русия анексира украинския регион Крим. Букурещ е особено бдителен заради опасенията, че нейната съседка Молдова може да стане следващата цел на Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки