Украинският президент готов да подкрепи оставката на правителството

Вероника Шербанова 02 декември 2013 в 14:27 1622 19

Виктор Янукович Снимка: БГНЕС
Виктор Янукович Снимка: БГНЕС

 

Украинският президент Виктор Янукович обяви, че е готов да подкрепи оставката на правителството, ако Върховната рада гласува резолюцията за това.

Лидерите на трите най-големи опозиционни партии в Украйна поискаха днес оставка на кабинета. Тя обаче трябва да бъде разгледана първо от ресорната комисия и едва след това от парламента в Украйна.

Върховната раса ще обсъди във вторник ситуацията в страната, обясни председателят на парламента Володимир Рибак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Обсъждането е по идея на партийните лидери. На заседанието ще бъде обсъдено дали трябва да се накажат виновниците за побоя над протестиращите в украинската столица преди дни, уточни Рибак.

На съвещанието във Върховната рада беше обсъдено и искането на демонстрантите за оставка на правителството, посочи Рибак.

Очаква се ситуацията в Украйна да бъде обсъдена и по време на заседанието на Съвета Русия-НАТО на 4 декември в Брюксел.

Въпреки уверението на президента Виктор Янукович, че ще подкрепи решението на Върховната рада, той възнамерява да осъществи планираното за 3 декември посещение в Китай.

В същото време стана ясно, че Украйна е отзовала посланика си в Истанбул Богдан Ярменко заради подкрепата му за евроинтеграцията на страната и критиките относно насилственото разпръсване на протестиращите в Киев.

Десетки бяха задържани, а над 160 души бяха ранени по време на протестите срещу решението за спиране на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС.

Киевският съд вече започна да освобождава задържаните студенти по време на протеста на площад „Незавсимост“. Причината е, че арестите „не са оформени по законен ред“.

Въпреки забраната за протести, която Киевският съд издаде, в центъра на Киев вече има хиляди хора, искащи оставката на правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки