Украйна на ръба на гражданска война

OFFNews 02 декември 2013 в 12:10 12864 106

Протест в Киев, Украйна срещу решението на правителството на прекрати преговорите за подписване на споразумение за асоцииране в ЕС. Снимка: . Алексей Фурман/РИА Новости
Протест в Киев, Украйна срещу решението на правителството на прекрати преговорите за подписване на споразумение за асоцииране в ЕС. Снимка: . Алексей Фурман/РИА Новости

 

Блокада на сградата на Министерския съвет и опит за смяна на властта - това са действията, които предприема от днес опозицията в Украйна. 

Страната е на ръба на обявяване на извънредно положение. Още в неделя се появи информация от лидери на опозиционни партии, за това, че властта мобилизира части на вътрешни войски, както и бронирана техника, които трябва да бъдат стоварени в Киев. 

От рано тази сутрин входът към сградата на украинското президентство е преграден от сътрудници на спецчастите „Беркут” и милицията. На мястото има над 200 души. Зад тях са разположени няколко автобуса, а също така и полицейски кордони.

Около 00.40 часа местно време протестиращите се барикадираха в кметството, за да се спасят от евентуален щурм на полицията. Началникът на киевската полиция обеща, че сградата няма да бъде щурмувана.

Рано сутринта няколко хиляди демонстранти се отправиха към площад „Независимост“ и блокираха сградата на правителството. Те спряха движението в района.

В сградата на кметството и в Дома на профсъюзите все още има протестиращи. 

Вътрешните войски на Украйна днес отрекоха слуховете, че са разпръснали проевропейска демонстрация в Киев.

Пресслужбата на вътрешните войски опроверга медийната информация, че техни служители са провели силовата операция, която бе извършена в събота вечерта на площад „Независимост” срещу поддръжници на европейската интеграция. По време на потушаването на протеста бяха ранени над 30 души.

Пресслужбата подчерта, че в подвеждащия материал е публикувана снимка на служители от специалните части „Беркут”, които не са част от вътрешните войски към МВР на Украйна. 


Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки