Украински герой от Бахмут загива, за да спаси другарите си

Руснаците атакуват на вълни, без да се прикриват от огъня, разказват оцелели от фронта

OFFNews 22 април 2023 в 11:16 10042 6

Павел Кузин

Снимка 206-и батальон

Павел Кузин

"Старши лейтенант Павел Кузин зае позицията си при картечницата - единственият войник, който все още беше в състояние да се бие. Всички останали в отряда му лежаха мъртви или ранени."

Така започва разказът на Би Би Си за украински герой, отбранявал до последния си дъх позицията си в Бахмут в опит да осигури прикритие на ранените войници от неговата част.

Разказът дава поглед отвътре от фронта, като отбелязва как руснаците често не търсят прикритие, а се изправят директно с телата си срещу врага - заради което украинците ги наричат "самоубийствени отряди".

Пострадал от снарядния шок и с една превързана ръка, 37-годишният Кузин стреля по вълните от руски войници, които се опитват да щурмуват позицията му. Те просто вървели към него през откритото поле, без да се прикриват от огъня.

Било ясно, че Павел няма да може да задържи позицията дълго, но трябвало да спечели време, за да пристигне спасителен екип. Последното, което направил преди да бъде убит, било да гарантира, че ранените му другари ще стигнат на безопасно място.

Украинските военни казват, че Бахмут сега е сцена на много "безпрецедентно кървави" сражения като това. Налага се да отблъскват до 50 атаки срещу позициите си всеки ден. Русия е съсредоточила огромни сили в този район, а бруталната им стратегия на атаки с човешки вълни им помага да напредват бавно - но на много висока цена, предава Би Би Си.

Павел отговарял за наблюдателна група на предни позиции, която се състояла от шестима украински войници. На 17 февруари, малко след началото на наблюдението им, те попадат под силен обстрел. Един танк започва да стреля по позицията им.

За разлика от безмилостните минохвъргачки, прицелът на танка бил смразяващо точен. Снарядите падали на няколко метра от окопите им. Двама войници били ранени и Павел им казал да влязат в един окоп. Боен медик слязъл долу, за да се погрижи за раните им и да ги подготви за евакуация. Миг по-късно дървеният заслон бил пряко улучен от снаряд.

"Имаше ярка светкавица", разказва пред Би Би Си един от ранените войници с повиквателна Циган. "Бях хвърлен върху дървените трупи с такава сила, че едва не ме смазаха. Не можех да разбера дали съм жив или мъртъв. Някой крещеше, изглеждаше, че звукът идва от 100 м разстояние".

Това бил гласът на Павел, който ги проверяваше. Другият войник бил наполовина заровен под пръстта и дървените трупи. Мъртъв.

Циган едва се движел и Павел трябвало да го издърпа нагоре през разцепените трупи, които препречвали пътя. Преместването на Циган само на няколко метра в близкия окоп било болезнено бавно. Когато обстрелът спрял за кратко, Павел се върнал, опитвайки се да намери други.

Пристигнали два миночистача, за да разчистят трупите и да намерят телата. Но още един снаряд ударил изкопа, убивайки един от мъжете и ранявайки другия. Танкът продължил да стреля.

В този момент руските войски започнали да щурмуват позицията им. Павел повикал група за поддръжка, която да евакуира ранените, и се втурнал обратно към своята картечница "Браунинг", за да спре руската пехота.

206-и батальон, в който служил Павел, се сражавал в южната Херсонска и североизточната Харковска област. Но сраженията над Бахмут били много по-различни от това, което бяха виждали преди.

"Интензивността на боевете за пробив на позициите ни беше шокираща", казва Николай Хлабец, командир на взвода. "Понякога [руските войници] се доближаваха на 20 метра от нас, пълзейки и придвижвайки се под линията на дърветата или през открито поле. Именно там бяха първите престрелки на такава близост".

"Те просто стояха и вървяха към нашите позиции без никакво прикритие. Унищожавахме групи една след друга, но те продължаваха да идват."

Хлабец ги описва като отряд самоубийци. Други ги наричат пушечно месо.

Наскоро в каналите на телеграм бяха споделени  видеоклипове, в които новомобилизирани руски войници призовават президента Владимир Путин и властите да спрат това, което те наричат "незаконни заповеди" да ги изпратят "на заколение", допълва Би Би Си.

Миналия месец мобилизирани войници от Белгород публикуваха видеоклип, в който се казва, че са били изпратени на щурмова мисия без подходящо обучение. След като претърпели тежки загуби, те заявиха, че са отказали да изпълняват заповедите.

Съобщава се, че често тези зле обучени войници са принуждавани да продължават да се придвижват напред. Щурмовата група "Щурм" от 5-а бригада на руската армия заяви във видеообръщение, че не могат да напуснат позицията си заради блокиращи войски - отряди, които откриват огън по собствените си хора, които се опитват да отстъпят.

Тези атаки на вълни са подобни на тактиката от Първата световна война, когато войските са атакували врага и са влизали в близък бой. И въпреки липсата на обучение и опит, изпращането на новоназначени войници в такива атаки дава известни резултати за Русия, макар и на много висока цена.

Украинците излагат позициите си, когато откриват огън, за да спрат тези атаки. Това позволява на руската артилерия да идентифицира целта и да я унищожи, както се случва с поста на Павел.

Освен това войниците на предните позиции изчерпват боеприпасите си, докато се опитват да отблъснат многобройните вълнови атаки. Тогава те се превръщат в лесна мишена.

Минавало полунощ, когато целият батальон се събрал в пункта за евакуация, за да отдаде почит на Павел, който оставя дъщеря и съпругата.

"Това беше огромна загуба за нашето подразделение. Той спаси двама души, но сам загина", казва негов другар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

9

Того

23.04 2023 в 06:55

Комунизмът може да съществува и без комунистическа партия и режима на Путлер е доказателство за това. Светът трябва да намери начин изроди като Путлер да бъдат унищожавани, без това да води до милиони невинни жертви.

22548

7

dolivo

22.04 2023 в 21:20

Ходи да му ххх майката, да видим дали няма да ти клъцне шмайзерчето с кухненски нож, ************* трол

810

5

Lucifer

22.04 2023 в 18:30

Тръгнали с 50 танка да завладяват Русия...шушлеци!

2550

3

alfakentavur

22.04 2023 в 15:33

"Заради болните амбиции на един червей, истински комплексиран кагебешки червей"

Да, но и също така заради един мизерен, безволев, жалък, а и в немалка част садистичен и грабителски народ, който го търпи вече 20 години.

2099

2

Mateevk

22.04 2023 в 12:54

Да, най-страшното е, че хората гинат за нищо! Кому са нужни тези герои? Те са нужни живи, хора в разцвета на силите си, избивани безмилостно от кървавия руски диктатор.

10298

1

AntiZ

22.04 2023 в 12:33

И всичкото това за какво? Заради болните амбиции на един червей, истински комплексиран кагебешки червей... Червей, който беше ухажван от корумпирани политици, по настоящем "евроатлантици". Жалка мизерна картинка на един посткомунистически режим.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки