Удар за Москва: Литва признава за православната общност под юрисдикцията на Константинополската патриаршия

OFFNews 08 февруари 2024 в 10:07 9492 0

Православен храм

Снимка Pixabay

Православен храм

Литовското правителство заяви вчера, че ще признае за юридическо лице православната общност, намираща се под духовната юрисдикция на Константинополската патриаршия, предадоха Франс прес и БТА.

АФП отбелязва, че това е тежък удар за Москва, която се опитва да съхрани влиянието си върху православните християни в Литва.

Московската патриаршия продължава да играе важна роля в живота на православната общност в балтийската страна, която наброява около 100 хиляди души.

"Религиозната общност отговаря на юридическите изисквания за традиционна, нова или възобновена религиозна общност и може да бъде вписана в регистъра на юридическите лица", заяви говорител на литовското правосъдно министерство.

Решението на литовските власти означава, че новото юридическо лице ще може да получава финансова подкрепа от държавата, подобно на останалите признати вероизповедания.

През 2022 година петима литовски свещеници бяха обвинени от Руската православна църква в каноническо неподчинение и заговор, след което те преминаха под духовната юрисдикция на Константинополската патриаршия, припомня Франс прес.

Свещениците бяха наказани "не по църковни причини, а заради това, че се противопоставят (. . .) на войната в Украйна", заяви тогава Константинополската патриаршия.

Юрисдикцията на Константинопол признават десетима православни свещеници в Литва. Понастоящем те и техните последователи се събират за богослужения в храмовете на различни изповедания, но планират да построят своя собствена църква, чието изграждане ще бъде финансирано с дарения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика