Турските власти уволняват полицаи и юристи, разследвали корупция сред политическия елит

Лилия Христова 31 януари 2014 в 13:41 1511 0

Турските власти уволняват полицаи и юристи разследвали корупция сред политическия елит

Турското правителство уволни и преназначи 800 полицаи в Анкара и Измир в отговор на мащабно разследване на органите на реда за корупция по високите етажи на властта, предадоха местни медии.

Над 500 са уволнените полицаи в столицата, а в Измир те са 274. Сред отстранените в двата града полицейски служители има много, които са били високо в йерархията.

По информация на турските медии кабинетът на министър-председателя Реджеп Ердоган е санкционирал около 6 000 служители на реда в цялата страна заради разследвания за корупция сред политическия елит на страната.

След избухналия през декември корупционен скандал, свързан с пране на пари, контрабанда на злато и подкупи, освен униформени бяха уволнени и десетки прокурори и високопоставени юристи, свързани с разследването, което Ердоган определи като "опит за преврат".

Чистката сред полицаи и юристи, направена от турския министър-председател, както и законите, целящи повишаване на контрола на правителството върху съдебната система и интернет обаче, пораждат сериозни спорове за състоянието на демокрацията в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!