Турски депутат иска "Св. София" отново да стане джамия

ОFFNews 17 декември 2015 в 21:20 6202 3

Храмът „Света София“ в Истанбул.

Депутатът от опозиционната Партия на националистическото действие Юсуф Халачоглу е внесъл в парламента предложение, в което се иска храмът музей "Света София" да бъде отново превърнат в джамия, в която да се извършват ислямски ритуали, предаде БНР.

Според него подписът на Кемал Ататюрк върху документа, с който през 1935 г. джамията става музей, е фалшифициран, което прави решението недействително.

Депутатът, бивш директор на Съвета за турска история, изтъква, че "Света София" става джамия с решение на султан Мехмед - завоевателя на Константинопол. Въпросният документ пък се пазел в османските архиви от 1453 г. Според мъжа сградата е била джамия 481 г. и е редно отново да стане такава.

Претенциите за превръщането на Света София в джамия не са нови. Членове на различни ислямистки организации от време на време организират протестни демонстрации с подобни искания, посочват от БНР.

”Вие първо напълнете "Султан Ахмед", пък после ще видим“, заяви преди време президентът Реджеп Ердоган, като визираше Синята джамия, която е срещу "Света София".

Претенции към храма имат и християнските среди, тъй като първоначално тя е построена като църква през 360 година след Христа. Наскоро руски депутати пожелаха тя да се върне на православието, а преди време гръцки депутат бе подал иск за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика