Руски депутати: Турция да върне "Света София" на православието

ОFFNews 26 ноември 2015 в 17:28 9558 7

"Света София" в Истанбул.

Руски депутати ще поискат от Турция храмът "Света София", който в момента е музей, да бъде превърнат отново в храм на православната религия, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на председателят на парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов.

Той определи това като приятелска стъпка от страна на Анкара, но други видяха поредна провокация в обтегнатите отношения между двете страни, след като Турция свали руски изтребител, изпълняващ удари срещу бунтовници в Сирия, под претекст, че самолетът е нарушил въздушното пространство на Турция.

"Света София" е сред най-старите християнски църкви, чиято история е пряко свързана с Вселенския събор", коментира Гаврилов, според когото Ердоган ще покаже колко е толерантен ислямът, що се отнася до останалите религии и политиката на високо ниво.

„Света София“ или Църква на светата Премъдрост Божия е построена и осветена през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г., а през 1453 г., когато градът е превзет от османците, е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Кемал Ататюрк секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей, каквато е и в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!