Той не успя да пререже гърлото ми, защото ножът беше тъп и счупен: разказва мигрант, оцелял по чудо от Хамас

Много от мигрантите в Израел са убити и отвлечени в Ивицата Газа - твърди 30-годишният Витават Кунуонг от Тайланд

Кристина Минчева 31 октомври 2023 в 16:10 7437 1

Ранен от терорист на

Снимка Стопкадър

30-годишният тайландски мигрант Витават Кунуонг, който по чудо оцелява след нападение от терористите на "Хамас"

"Той не можа да завърши работата си, защото ножът беше тъп и счупен. Раната ме боли, но повече ме боли душата и сърцето", разказва 30-годишният тайландски мигрант Витават Кунуонг пред CNN, който по чудо оцелява след нападение от терористите на "Хамас" при нахлуването им в Южен Израел на 7 октомври. 

Витават е работил във ферма в кибуца Холит, селскостопанска общност близо до Ивицата Газа. Когато видял гъсти черни кълба дим и чул силни експлозии, той се е укривал с часове, докато не е бил намерен от терорист на "Хамас", който се опитал да пререже гърлото му с кухненски нож. 

Мъжът описва нападателя си като "палестинец с цивилни дрехи". След като Витават отказал да се предаде, двамата мъже започнали ожесточена борба. Нападателят му взел нож и започнал да реже гърлото му. Витават изгубил съзнание и по-късно е намерен от други работници във фермата. Той смята, че е оцелял, защото ножът е бил тъп и счупен. 

След нахлуването в Израел, "Хамас" отведе стотици заложници в Газа. Към днешна дата е известно, че те са 240 души. Сред тях са и много хора с двойно гражданство.

По оценка на израелската правителствена пресслужба от миналата седмица 135 заложници с паспорти от 25 държави са задържани в Ивицата Газа.

Много от убитите и отвлечени чужди граждани са мигранти от азиатски страни като Тайланд, Непал и Филипините. Те са работили в Южен Израел, близо до Ивицата Газа. Витават Кунуонг е един от тях. 

От десетилетия в Израел пристигат много мигранти от Тайланд. Те са сред жертвите на терористите на "Хамас". 

Според данни, публикувани от тайландското правителство, най-малко 32-ма тайландци са били убити до момента, а други 18 са държани за заложници в Газа.

„Ние повтаряме нашия призив за освобождаване на останалите заложници, включително нашите граждани, възможно най-скоро“, призовава тайландският вицепремиер Парнпри Бахида-Нукара. 

Яхел Курландер, преподавател в колежа Тел-Хай в Северен Израел, работи с хуманитарните групи на място и казва, че по-голямата част от тайландските работници, останали в Израел, са „в пълна безопасност“ и подкрепата на техните семейства остава ключов приоритет, но те се чувстват притиснати от две страни.

„Тайландското правителство ги моли да се евакуират и да напуснат Израел, но има и натиск от израелска страна, като им се казва, че се нуждаем от тях и трябва да останат, за което ще им се плати допълнително“, обяснява Курландер.

Подобно на много тайландски мигранти, работещи в Израел, Кунуонг е от Удон Тани, една от най-бедните провинции на Тайланд. Там работа се намира трудно, а заплатите са много ниски, което кара мнозина да търсят работа на хиляди километри от дома.

Семейства на мигранти разказват пред Си Ен Ен, че въпреки ситуацията в Израел, работниците са били подложени на натиск да спазват договорите, според които те трябва да работят минимум 5 години. 

Зохар Шварцберг от Aid for Agricultural Workers (AAW), организация, работеща с чуждестранни мигранти,  казва, че има много съобщения от хора, които са били притискани да се върнат на предишните си работни места, за да получат заплатите си за септември.

„Ние разбираме нуждата на фермерите и земеделските общности от работна ръка, но никой не трябва да бъде принуждаван да бъде там, където се чувства несигурен. След съобщенията на посолството на Тайланд в Тел Авив, че спасителните полети ще се извършват ежедневно сега има „страх от увеличаване на натиска върху тайландските работници да останат и да работят, включително чрез неетични и незаконни средства“, казва още тя.

Кунуонг има щастието отново да се събере със съпругата си и дъщеря си в Удон Тани, а семейството на друг млад тайландски работник се надява синът му да се върне у дома. Той е работил като чистач в правителствена служба в Южен Израел близо до Газа в продължение на почти пет години, когато е бил отвлечен и взет за заложник от терористите на "Хамас".

„Нямам думи. Просто искам сина си обратно.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!