Теория на конспирацията: Готви ли Пригожин свой двойник

OFFNews 22 август 2023 в 16:20 2982 0

Пригожин

Снимка БТА/АП

Евгений Пригожин

Руслан Юнусов, който се преименува на Евгений Пригожин и сега води дело от затвора, за да си върне името, подклажда конспиративната теория, че лидерът на наемниците от "Вагнер" готви свой двойник.

Съдът в Коми отхвърля иска на бившия офицер от специалните сили Евгений Викторович Пригожин, който оспорва отказа на службата по вписванията в Печора да приеме молбата му за промяна на името и фамилията му. На свобода той се е казвал Руслан Юнусов, но през 2018 г. става пълен съименник на създателя на ЧВК "Вагнер", а след това влиза в затвора за грабеж, разказва Би Би Си.

Той ще може да върне предишното си име едва след като напусне колонията. По-рано съдът отхвърли и искането на осъдения Пригожин за смекчаване на присъдата му "във връзка с провеждането на специална военна операция от страна на Руската федерация".

Пенсионерът от Министерството на вътрешните работи Евгений Пригожин подава молба в Службата за гражданско състояние на Печора от колонията за бивши служители на съдилища и правоприлагащи органи да смени името си. Оказало се обаче, че за тази цел е необходимо да се посети лично службата по гражданско състояние, защото служителите не предлагат подобна услуга в колониите. Законът ги задължава да ходят в затвора само за регистрация на брак.

Съдът на Печора в Коми потвърждава законността на отказа на службата по гражданско състояние, като се позовава на решение на Конституционния съд от 2016 г. по подобен случай. По това дело друг затворник, който също е искал да промени името си, докато изтърпява присъда, се е опитал да оспори законовото изискване да се яви лично в службата по гражданско състояние.

КС обаче отхвърля жалбата. В решението му се посочва, че затворниците обективно не могат да реализират гражданските си права "при общи условия" с останалите граждани. Освен това правото на гражданина да не променя името си не се осъществява "по безусловен начин" и може да изисква уточнение "за защита на това какви права и законни интереси желае да промени заявителят".

До края на май 2018 г. Евгений Пригожин от колонията в Печерск е Руслан Юнусов. Той е роден в ярославското село Коточижовка, служил е в СОБР, а след това в полицията на град Всеволожск край Санкт Петербург. През 2016 г. напуснал полицията и работил като охранител, а две години по-късно получил паспорт на името на Пригожин, пише "Фонтанка".

В съда Юнусов-Пригожин обяснил, че "фамилията, името, бащиното име се променили заради вида на дейността му", но не разкрил конкретните цели.

Как мнимият Евгений Пригожин е попаднал в колонията

На 3 юни 2018 г. Юнусов, който се е превърнал в Пригожин, и група мъже с черни маски и униформи нападат човек в Санкт Петербург, който познава бизнесмен, занимаващ се с транзакции с криптовалута. Пригожин изкрещял: "ФСБ издирва престъпници!", хората с черни маски и униформи вкарали мъжа в микробус със затъмнени стъкла и го принудили да им даде адреса на оператора на криптовалута.

Финансистът е бил издирван от изнудвача Питър Пирон, а Пригожин, според версията на прокуратурата, му е оказвал "силова подкрепа". Самият Пригожин твърди, че е работил за Пирон като охранител.

Пирон и Пригожин нахлули в апартамента на посочения адрес и се представили за служители на ФСБ. Заплашили, че ще задържат собственика на жилището заради предполагаеми финансови злоупотреби и ще го подложат на изтезания в офиса на ФСБ. Пригожин нанесъл няколко удара на бизнесмена, след което го извел от апартамента до същия микробус, където псевдослужителите на ФСБ стоварили жертвата на пода, като продължили да го заплашват.

В крайна сметка човекът им дал 5 млн. рубли в брой и прехвърлил в сметките им криптовалута на стойност над 55 млн. рубли.

Шест месеца по-късно Пригожин и Пирон са арестувани. През 2020 г. съдът в Санкт Петербург осъжда за изнудване Пригожин на 8 г., а Пирон - на 10 г. в колония със строг режим, но оценява щетите само на 5 млн. рубли, като се има предвид, че криптовалутата не е платежно средство в Русия.

При обжалването съдът преквалифицира престъплението от изнудване в грабеж, като намалява присъдата на всеки от тях с по една година: Пригожин получава седем години, а Пирон - девет.

Касационният съд признава криптовалутата за материална ценност и връща делото за ново разглеждане. В края на 2021 г. съдът възстановява 60 млн. рубли от съучастниците, но не увеличава срока на лишаване от свобода.

За смекчаване на наказанието, според присъдата, на Пирон са помогнали положителните характеристики от председателя на "нестопанската организация Благотворителен фонд "Защитници на отечеството". В Министерството на правосъдието и в Единния държавен регистър на юридическите лица има само една организация с такова име и тя се оглавява от Сергей Юшков, Герой на Русия и бивш офицер от специалните сили.

Пригожин е имал повече смекчаващи вината обстоятелства. Като такива съдът признава статута на пенсионер от МВР, участие в бойни действия (къде точно - в присъдата не се уточнява), награди, квалификация на охранител от 6-а категория, характеристики от ръководството на следствения арест, Общността на организацията на ветераните "За твоите близки" и обществената организация "Народен СОБР".

Присъдата влиза в сила през май 2022 г. - три месеца след като Русия нахлува в Украйна. Пригожин решава, че войната сама по себе си е смекчаващо вината обстоятелство, и иска намаляване на присъдата си "във връзка със специалната военна операция, проведена от Руската федерация". Съдът отказва. По това време не е било известно набирането на затворници за войната. Скоро истинският Евгений Пригожин започва публично да набира затворници в ЧВК "Вагнер".

Но осъденият му съименник въз основа на съдебното решение по спора му със Службата за гражданска регистрация останал в колонията и поискал да се върне към по-малко известната си фамилия. Но това се оказало невъзможно в колонията.

Пригожин и двойниците

През 2018 г. не само охранителят Юнусов стана пълен съименник на Пригожин. Дмитрий Алексеев, генерален директор на Engineering.ru, също получи паспорт на името на Евгений Викторович Пригожин в Санкт Петербург - съответните промени са направени в Единния държавен регистър на юридическите лица. По-малко от година по-късно той подава оставка от компанията и оттогава не притежава и не управлява никакви юридически лица.

През май 2020 г. историята се повтаря с Леонид Николаевич Красавин, генерален директор на "Електротехснаб", който също става Евгений Викторович Пригожин и вписва това в Единния държавен регистър на юридическите лица. "Отворена медия" установява, че Красавин в миналото е бил съден за фалшифициране на документи, а датата му на раждане съвпада с тази на истинския Пригожин.

В края на 2017 г. компанията "Конкорд мениджмънт и консултиране", собственост на създателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, се оглавява от Дмитрий Валериевич Уткин - пълният съименник на командира на "Вагнер". Фактът, че става въпрос за различни хора става ясен от различните ЕГН-та.

Уткин отговаря за "Конкорд" само три месеца. След това той е заменен лично от Пригожин, а Уткин става Алексей Анатолиевич Карнаухов. Под това име през 2023 г. той регистрира във Всеволожск фирмата "Петропол-Союз" (където работи и Юнусов) - за търговия с фармацевтични продукти, втечнен газ, злато и благородни метали, както и за предоставяне на консултантски и информационни услуги.

През 2021 г., когато Пригожин вече е под санкциите, медиите съобщават за посещения в Европа на негови двойници. Ръководителят на Департамента за държавна сигурност на Литва Дариус Яунишкис твърди в интервю за радио "Свобода" (в руския регистър на "чуждестранните агенти"), че операцията е била подготвена от руските служби за сигурност, за да се демонстрира слабостта на Европейския съюз и европейските гранични служби.

В деня на бунта, 24 юни 2023 г., по време на претърсванията в дома на Пригожин служителите на реда откриват фалшиви паспорти на други хора с неговата снимка - например на името на Дмитрий Гайлер, под чието име Пригожин е бил лекуван като ВИП пациент в медицинския център СОГАЗ. Пълният съименник на Гайлер, както радио "Свобода" открива по-рано, е бил обикновен шофьор.

Пригожин е използвал и паспорти на имената на Олег Семьонов и Владимир Бобров, пише Project. Media" (в регистъра на "чуждестранните агенти" на Министерството на правосъдието на Руската федерация). Публикацията установява, че Бобров с такива лични данни е реално лице.

След бунта Пригожин, след като обяви заминаването си за Беларус, започна да се появява в Санкт Петербург и Москва (където се срещна с Путин). През юли "Ню Йорк Таймс" съобщава версията на Пентагона, че Пригожин използва двойници, за да прикрие движението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки