''Тъпкали са и са мачкали главите на бебета. Видяхме нарязани деца'': още разкази на първите свидетели на ужаса, причинен от Хамас

Нищо не се изтрива. Въпреки всичко ние сме там, почитаме мъчениците и носим утеха на семействата - пишат доброволците от израелската организация ЗАКА

Кристина Минчева 27 октомври 2023 в 13:51 4277 4

След атаката на

Снимка GettyImages

След нападение от "Хамас" се вижда дупка от куршум в прозореца на спалня в кибуца Холит

"Това, което видяхме там, бяха просто нарязани деца - ръка, крак. Няма думи, с които да се опише ужасът. Намерихме майка и детето ѝ на таван в кибуца Бе'Ери. Бяха напълно изгорели, трябваше да изстържем пепелта им с шпатула, за да ги занесем на погребение... Телата на майка и дете, от които не остана почти нищо. Терористите от "Хамас" са стъпквали и мачкали главите на бебетата... било е с първоначално намерение да измъчват безпомощните - това видяхме в детската стая. Вътре в развалините, вътре в яслите - бебета, хвърлени на всякакви места."

Три седмици след клането на 7 октомври първите негови свидетели, влезли в опустошените израелски селища след освобождаването им от израелската армия - доброволците от израелската организация ЗАКА - продължават да споделят за видяното и преживяното. Те са тези, на които се наложи да сложат в чувал за трупове убита бременна жена с разпорен корем, чието бебе, свързано с пъпната връв, е било намушкано след убийството ѝ с нож, и тези, които идентифицират повече от 1400-те жертви на "Хамас".

Преди седмица доброволците разказаха за сблъсъка си със зверствата на "Хамас" на брифинг, въпреки че - както писа отбеляза председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар - "те почти никога не говорят и тяхната мисия е да се погрижат за мъртвите, (но) този път решиха да говорят". Днес Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) публикуваха в социалната мрежа "X" (преди Twitter) още техни свидетелства.

"Тези думи никога няма да се сравнят с мъченията и болката, на които са подложени много жертви. Това е свидетелство от доброволец в Zaka - израелската организация за идентифициране на жертвите на бедствия - по отношение на клането на 7 октомври"

Какво е ЗАКА

Абревиатурата означава „Идентифициране на жертви при бедствия“. 

Основана през 1995 г., ЗАКА е неправителствена организация за спасяване и възстановяване в Израел, с над 3000 доброволци в цялата страна, които са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да реагират незабавно на всяка терористична атака, бедствие или авария, професионално и с необходимото оборудване. Организацията работи в тясно сътрудничество с всички служби за спешна помощ и сили за сигурност.

Днес ЗАКА предлага професионални и висококвалифицирани доброволчески услуги в областите на реагиране при извънредни ситуации, търсене и спасяване, предотвратяване на инциденти и помощ при международни бедствия.

През годините са създадени специализирани звена за търсене и спасяване, включително звено за мотоциклети, звено K9, звено за джипове, звено за ATV, звено за джетове и звено за водолази. Тези звена се състоят от висококвалифицирани доброволци, всеки специалист в своята област, използвайки своите умения и отдаденост в организацията.

Доброволците от ЗАКА включват сред своите редици евреи, християни, друзи, бедуини и мюсюлмани, млади и стари, мъже и жени. Тези хора предоставят помощ на всички, независимо от религия, раса или вяра.

В допълнение към своите звена организацията е създала международна спасителна единица ЗАКА със стотици доброволци в Израел и по целия свят, които са готови, оборудвани и способни да реагират в най-кратък срок на инцидент с много жертви или терористична атака.

През 2005 г. ЗАКА получава признание от ООН като международна хуманитарна доброволческа организация. а през 2016 г. получава консултативен статут като официален орган в ООН. През същата година световната мрежа за златен стандарт от организации за реагиране при бедствия признава обучителния курс на ЗАКА. 

Какво предлага ЗАКА в Израел?

Правният отдел на организацията подпомага семейства с правни проблеми, които могат да възникнат във връзка с починалия, както и да ускорят процеса на погребението, като съкратят бюрократичните процедури по отношение на служителите. 

Услуги за опечалени - организацията предлага специален gemach (услуга за безплатно заемане) за семейства в техния седемдневен траур след смъртта на член от семейството. Gemach има всичко, от което семейството може да се нуждае в този момент.  На разположение са безплатно ползване на пейки за посетители, ниски столове за опечалените, молитвени книги, водни урни, матраци и други предмети от бита. 

Гореща линия за изчезнало дете

В случай на изчезнало дете, тази гореща линия е винаги на разположение за обаждане, така че службите за спешна помощ наблизо да бъдат уведомени и да бъдат нащрек. Те често получават обаждания и за намерени деца и могат бързо да върнат детето на родителите.

Стойки за авариен комплект 

Всеки доброволец на ЗАКА знае за „правилото на четирите минути“. Първите четири минути след инцидент са най-критичните при спасяването на човешки живот и всяка секунда е от значение. В стремежа си да намали времето за реакция организацията създава стойки за аварийни комплекти в цялата страна. Всяка стойка е оборудвана с животоспасяващо оборудване, така че парамедиците на мястото на инцидента не трябва да чакат доставките да пристигнат и вместо това могат да започнат работа, спасявайки животи.

Търсене и спасявания

ЗАКА има много звена в техния отдел за търсене и спасяване. Независимо дали става дума за K9 Unit, за джипове, за ATV, за джетове и звено за водолази – ЗАКА е оборудвана с висококвалифициран персонал за ефективно намиране и спасяване на изчезнали хора във всяка ситуация.

Безопасност 101

Доброволческата организация е известна със своите услуги за спешно реагиране, но тя също така се ангажира с предотвратяването на извънредни ситуации. Делегациите на ЗАКА посещават училища, работни места и много места по света, за да обучават хората на тема безопасност. Техният основен фокус е върху пътната безопасност, пътуването (особено когато са включени езера и плажове), както и ситуацията със сигурността в Израел. 

Международен ресурс

ЗАКА предлага помощ при всеки проблем, засягащ достойнството на мъртвите по света. С контакт по целия свят и като организация, призната от ООН, тя решава всички проблеми, които възникват, включително въпроси за аутопсия и кремация, бюрокрация, разрешителни, организиране на полети и трансфер на тела между държави.

Спасителните операции на доброволците са много. Те самите посочват, че са виждали всичко и нищо не се забравя, особено след жестокото клане от терористите на "Хамас".

"Всичко сме виждали. Всичко включва всичко!!! Нищо не е забравено. Нищо не се изтрива. Въпреки всичко ние сме там, почитаме мъчениците, които бяха брутално убити, и носим утеха на семействата. Силите са на изчерпване и упоритата работа никога не свършва", пишат от организацията в профила си в социалната мрежа "Х".

Сега доброволците от ЗАКА са в "дългата и сизифова" фаза на почистване и пречистване на къщите:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

27.10 2023 в 20:11

за съжаление, си купиха палестинците геноцид от искащите отмъщение за зверствата родители

няма печеливши тука

345

4

Джендо Джедев

27.10 2023 в 16:43

Спиртник,

Напиши го пак, че не ти се разбира! ;)

-1650

3

ob1

27.10 2023 в 15:19

Ооо, православният защитник на джихадистите, който има сатанински символ за аватар изпълзя... за малко де :)

-1650

1

ob1

27.10 2023 в 14:55

Някой солидарен с палестинците ще коментира ли това?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки