Тайван обяви въздушна тревога заради китайски сателит

OFFNews 09 януари 2024 в 12:05 529 0

Сигнал за въздушен обстрел

Снимка БТА/АП

Мобилен телефон и смарт часовник, на които се вижда разпространеното днес предупреждение за въздушна тревога в Тайван

Тайванските власти днес са обявили тревога заради китайски сателит, прелетял над южната част на острова, предаде Би Би Си.

Министерството на отбраната на Тайван е разпратило кратко съобщение по мобилните телефони на гражданите, с което ги предупреждава за прелитащи ракети. Това се случи по време на пресконференция пред журналисти на тайванският външен министър Джозеф Ву. Той е пояснил пред представителите на медиите, че предупреждението е по повод изстрелян сателит и ги е помолил да запазят спокойствие, след което е продължил да отговаря на въпросите им.

Сателитът е бил изстрелян от центъра за изстрелване на сателити "Хичанг" в китайската провинция Съчуан в 15:03 ч. местно време, съобщава тайванското министерството на отбраната.

Китайският телевизионен оператор CCTV потвърди, че сателит, наречен Einstein Probe, е бил изстрелян от центъра и мисията е била успешна.

Тайванските медии съобщават, че това е първият път, когато правителството им е обявило предупреждение от този характер за целия остров.

Ерик Чу, председателят на основната опозиционна партия на Тайван Куоминтанг (KMT), обвини правителството на Демократическата прогресивна партия (DPP) в насаждане на страх, особено с използването на термина "ракета" в английската версия на сигнала. Той е гласял: „[Предупреждение за въздушно нападение] Ракета прелита над въздушното пространство на Тайван, внимавайте“.

Тревогата бе обявена броени дни преди парламентарните и президентските избори в Тайван, които ще се проведа в събота (13.01). Според анализатори те ще оформят траекторията на връзките между Вашингтон и Пекин, който определи вота като "избор между войната и мира".

През декември тайванските медии отново съобщиха за китайски ракето-носители, преминаващи над острова. В доклад на Focus Taiwan, публикуван на 10 декември, се посочва, че ракета-носител, изстреляна от "Хичанг", е преминала над югозападен Тайван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика