Сводка на войната, 26 април 2023 г. Странната война на Николай Песков

Александър Леви и Катрин Гишар 26 април 2023 в 19:52 5389 1

Пескови

Снимка Архив

Дмитрий и Николай Пескови

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Южна Африка се чуди дали да се оттегли от Международния наказателен съд (МНС) или не. На пресконференция на 25 април по повод посещението на финландския му колега в Претория южноафриканският президент Сирил Рамафоса заяви, че за страната му е "разумно" да се "оттегли" от Международния наказателен съд. Няколко часа по-късно той излезе с изявление, в което признава, че е допусната грешка и че Южна Африка ще остане член на съда. Южноафриканското правителство, което е голям приятел на Русия, е в затруднение, тъй като през август трябва да бъде домакин на срещата на върха на БРИКС, на която се очаква да дойде Владимир Путин. Проблемът е, че през март МНС издаде заповед за арест на руския президент за предполагаемо съучастие във военни престъпления в Украйна. Ето защо, за да спази ангажимента си към МНС, Претория трябва да предаде руския президент Владимир Путин на съда в Хага. Въпреки че няма съмнение, че южноафриканският режим е достатъчно близък до Москва и че Претория ще направи всичко възможно да не предаде Владимир Путин, решението за напускане на Международния наказателен съд не е осъществимо, тъй като от правна гледна точка е невъзможно Южна Африка да напусне МНС до август. Освен това Претория все още ще се счита за член на МНС дванадесет месеца след излизането си.

Странната война на Николай Песков. Темата за твърдяното участие на сина на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в "специалната военна операция" в редиците на наемническата групировка "Вагнер" в Украйна продължава да вълнува руските коментатори. Съществуват няколко версии на тази история, които се различават значително. Според Евгений Пригожин инициативата е дошла от бащата, който го помолил да "вземе" сина му в редиците на "Вагнер". "Той изкара шест месеца като обикновен артилерист, с кал до коленете", продължава шефът на "Вагнер", който припомня, че въпросният син е живял през по-голямата част от живота си "в Съединените щати или във Великобритания". На въпрос по темата Дмитрий Песков заяви, че именно синът му, за изненада на семейството, е пожелал да отиде на фронта с "Вагнер". "Бяхме много притеснени, но напълно го подкрепихме", каза той. Що се отнася до главния герой, в едно особено самодоволно интервю в "Комсомолская правда" той ни разказва, че наистина е помолил баща си за помощ, но само за да се свърже с "Вагнер", че след това е служил под фалшиво име и че дори е бил награден с медал за "военна храброст". Според независими източници младият Песков вероятно никога не е напускал Московска област по време на шестмесечната си предполагаема служба на фронта. Доказателство за това са многобройните пътни нарушения, извършени зад волана на неговата Tesla през този период.

Как Путин реши да нахлуе в Украйна? Според разследване на онлайн изданието "Верстка" още в началото на март 2021 г. господарят на Кремъл е решил да нахлуе в Украйна, убеден, че Москва лесно може да установи проруско правителство в Киев. Решението му е било повлияно от няколко фактора: лична обида от Запада и по-специално САЩ, желание за мъст към Зеленски, както и от четенето на някои руски философи националисти. Двама души също изиграват решаваща роля за решението му: "кумът" на Путин Виктор Медведчук, проруски депутат и украински бизнесмен, и дългогодишният му приятел, олигархът Юрий Ковалчук. Твърди се, че първият го е уверил в проруските настроения на населението в Украйна, а вторият - в разделението на Европа, което би позволило "бърза и успешна военна операция" в Украйна.

Украинците са планирали нападения на руска територия по повод годишнината от войната. Според поверителните американски документи, с които се е запознал в. "Вашингтон пост", шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов е заповядал на подчинените си да организират масирани нападения на 24 февруари 2023, включително и такива на руска територия, по повод годишнината на нахлуването на руските сили в страната. Според бележка на ЦРУ от 22 февруари обаче украинците са се отказали от плановете си по искане на американците. Служебната бележка е един от няколкото секретни документа, изтекли при група геймъри от 21-годишен член на американската Национална въздушна гвардия. Вашингтон се е опасявал, че конфликтът ще ескалира, ако се разпространи на руска територия.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!