Студена вълна блокира пътища, летища и фериботни линии в Европа. Измериха минус 37 градуса в САЩ

OFFNews 28 декември 2017 в 13:09 4918 0

Илюстративна снимка

Студена вълна блокира пътища и летища в Европа и САЩ.

Във Великобритания днес бяха отменени над 100 полета на лондонските летища Станстед и Лутън. На Станстед тази нощ 300 пътници останаха блокирани заради отменени полети, включително от и до София.

Местни медии описват положението на летището като "пълен хаос" заради проблемите с презаверяването на билети и дългите опашки. Днес снеговалежите прекъснаха и полетите са възобновени, но се очакват закъснения на някои полети.

Поради силни бури в Йонийско море Гърция спря движението на кораби и фериботи от пристанищата Патра и Игуменица. Без фериботна връзка са островите Корфу, Кефалоня и Закинтос. Засега морският трафик в Егейско море към гръцките острови е без проблеми, но се очакват в следобедните часове силни бури и там, което вероятно ще прекъсне част от връзките.

Пътна полиция съобщава за забрана за движение на тежкотоварни автомобили от утре. Още от днес е увеличено присъствието на полицейски екипи. Очаква се силен трафик по цялата пътна мрежа.

Според прогнозите студеното време със сняг и дъжд в Гърция ще продължи до събота.

Студена вълна парализира не само Европа. Някои американски щати, като Охайо, също бедстват, а Канада е скована от рекордна студена вълна. Части от Япония също са блокирани, а нивото на снега там надхвърля метър.

В американските градове Интернешънъл Фолс и Хибинг в щата Минесота бяха измерени рекордно ниски температури - в Интернешънъл Фолс бяха измерени минус 37 градуса. Това постави нов рекорд, предишният беше минус 32, от 1924 г.

В Хибинг температурата падна до минус 28 градуса, подобрявайки стария рекорд от минус 27 градуса от 1964 г.

Град Ери в щата Пенсилвания беше затрупан от над метър и половина сняг.

В България пък прогнозата за времето е за предимно хубаво време с положителни температури. Според Националния институт по метеорология и хидрология при БАН до 3 януари времето максималните температури ще са между 5 и 12 градуса, като най-топло ще е идния понеделник.

Само в неделя средната минимална температура ще е под нулата - минус 1, а в останалите дни ще се движи от 2 до 4 градуса.

Единственият ден с валежи до 3 януари ще е идния вторник, но те ще се са от дъжд, а не от сняг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews