Стреляш и забравяш. Украйна качва ракети за дълбок удар Storm Shadow на бомбардировачите Су-24М

OFFNews 07 ноември 2022 в 08:54 47619 30

Снимка MBDA

Storm Shadow

Полски експерти от държавния оръжеен концерт ще помогнат на Украйна да адаптира украинските тактически бомбардировачи Су-24М така, че да могат да носят и изстрелват френските крилати ракети Storm Shadow, съобщи порталът Nexta. Първите ракети, които позволяват дълбок удар в тила на противника Киев вече е получил от Великобритания и Франция.

Според Militarymonitoring и Bulgarianmilitary, които се позовават на неофициална информация, интерграцията на ракетите с далег обсег Storm Shadow, известна със съкращението SCALP-EG, ще стане именно в Полша, но засега няма информация в кой полски завод ще се случил това. Според медийни спекулации възможностите са за Военните авиационни заводи във Варшава, Полският авиационен завод в Мелец или Военният авиационен завод в Бидгошч.

Във Варашава вече очакват пристигането на първия украински самолет от 7- бригада на тактическата авиация на ВСУ за адаптирането му към стандартите на натовското въоръжение. Полски заводи вече оборудваха украинските Миг-29 за използването на антирадарни ракети HARM AGM-88. След като HARM AGM-88 беше успешно използван от украинските МиГ-ове за нанасяне на удари по руската авиобаза Саки в Крим, Киев се надява, че новото оръжие ще увеличи допълнително ефективността на украинските удари, смята Bulgarianmilitary.

Цената за една ракета SCALP е около 1.4 милиона щатски долара. Експерти признават, че това няма да позволи масова интеграция в украинските самолети, но дори няколко ракети от този тип биха могли да объркат сериозно плановете на руснаците. Засега е сигурно, че поне един Су-24М ще бъде преоборудван.

Storm Shadow, иначе SCALP-EG, е тактическа конвенционална управляема свръхзвукова ракета от клас въздух-земя с далечен обсег и ниска откриваемост. Ракетата е дълга 5 метра при диаметър 63 сантиметра и тегло от 1300 килограма, от което бойната глава тежи 450 килограма. Задвижва се от турбореактивен двигател, благодарение на което може да достигне скорост от 1000 километра в час, а далекобойността на ракетата е от 250 до 400 километра, като има и версии с обсег от 500 километра. Лети на височина 40-150 метра.

Ракетата е от типа „стреляш и забравяш“ - управлява се от бордови компютър, който след пуск прави разчет на траекторията на полета, използвайки GPS и съпоставя данните от терена с наличните в компютъра. В крайната точка на полета, за прехващане се включва инфрачервената глава за самонасочване. Бойната глава е двустепенна – в момента на удара първият елемент изгаря отвор, например в броянта, през която влиза втората част, благодарение на което цялата енергия на боеприпаса е използва за унищожаването на целта. Прецизността на уцелването се колебае в диапазона от 1 до 3 метра.

Storm Shadow е проектирана за унищожаване на стационарни и подвижни цели, а също бункери – може да разруши железобетон с дебелина от 2 до 4 метра. Ниското радарно излъчване прави така, че ракетата да е практически невидима за вражеските радари. Намира се на въоръжение в армиите на Франция, Великобритания, Индия, Италия, Катар, Саудитска Арабия и Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

30

Johnny B Goode

08.11 2022 в 12:42

Ето, започнаха да си говорят сами.

22548

27

dolivo

08.11 2022 в 11:20

деба мама му, Джони! (не се сдържах, хехе)

2073

26

Johnny B Goode

07.11 2022 в 22:42

Да, имам обсесия да дразня рашистки кретени.
Докато започнат да псуват на майка и да си говорят сами.

2073

24

Johnny B Goode

07.11 2022 в 22:04

Деде, това с пиците и чиниите не се ли изтърка вече? Може да помага да забравиш мизерния си живот и кариера на държавен служител в БГ, ама прилича на "защо биете негрите".