Стотици убити при удар по болница в Газа

OFFNews 17 октомври 2023 в 22:45 6196 7

Снимка БТА/АП

Над 500 души са убити при въздушен удар по болница в Ивицата Газа днес, твърди ръководителят на Гражданска защита в контролирания от "Хамас" анклав. Части от болницата все още горят. 

Би Би Си не може да провери информацията по независим път, но ако действително са загинали над 500 души, то това би била най-смъртоносната атака в Ивицата Газа от 7 октомври насам.

Високопоставен представител на ООН предупреди, че цивилните в Ивицата Газа "се струпват на все по-малка площ" и животоспасяващи лекарства и провизии от първа необходимост са почти изчерпани.

Израелските военни заявиха, че болницата не е била и не е цел на ЦАХАЛ. Международният редактор на Би Би Си Джереми Боуен съобщава, че е получил изявление от израелската армия в отговор на твърденията на палестински официални лица за "израелски удар по болницата Ал Ахли в Газа".

В изявлението се казва, че "болницата е изключително чувствителен обект и не е цел на ЦАХАЛ".

"ЦАХАЛ разследва източника на експлозията и винаги дава приоритет на точността и надеждността", съобщават от израелската армия и призовават за предпазливост при "непроверени твърдения на терористична организация".

Минути по-късно израелската армия обяви: "Анализът на оперативните системи на ЦАХАЛ показва, че терористите са изстреляли ракетен залп в Ивицата Газа, като ракетите са летели в непосредствена близост до болницата Ал Ахли в Ивицата Газа, когато болницата е била ударена. Разузнавателните данни от няколко източника, с които разполагаме, показват, че "Ислямски джихад" е отговорен за неудачния ракетен изстрел, който порази болницата в Ивицата Газа."

Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен траур. Абас отмени и предстоящата си среща с американския президент Джо Байдън. 

"Това, което се случва, е геноцид. Ние призоваваме международната общност да се намеси незабавно, за да спре това клане. Мълчанието вече не е приемливо", реагира в изявление Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Стотици хора излязоха тази вечер по улиците на град Рамала на Западния бряг, където е базиран Абас, за да поискат оставката на палестинския президент, предаде Франс прес.

Ударът по болницата в Газа бе осъден остро от редица арабски държави, сред които Египет, Йордания и Катар.

Турският президент Ердоган нарече случая "най-новия пример за израелски атаки, лишени от най-основните човешки ценности". "Призовавам цялото човечество да предприеме действия, за да спре тази безпрецедентна бруталност в Газа", написа Ердоган в социалната мрежа "Екс".

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи атаката като "ужасяваща и абсолютно неприемлива".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

7

user4eto

18.10 2023 в 10:32

"Ракета, изстреляна от палестински групи, експлодира във въздуха
и едно от парчетата падна в двора на арабската болница Ал-Ахли.
Геолокирани кардри показват повреда на ракета и разпадане на две части, като едната пада върху болницата."
twitter.com/GeoConfirmed/status/1714390254935851272

2550

6

alfakentavur

18.10 2023 в 08:52

Виждаме нагледно как БГ мекеретата на рашистките терористи сега застават на страната на арабските терористи.
А двете мозъчни клетки на БГ рашистките мекерета не стигат, за да направят извода, че хем уж първите защитавали православието, хем вторите се бият с викове Аллах Акбар.

1005

5

ПР

18.10 2023 в 07:33

Грозното,озъбено лице на войната и тероризма.
Едни деца и млади хора,обезглавени и изгорени.
Удар върху болница.
Антъни Блинкен направи десетки совалки и срещи,за да уреди някакво примирие и преговори.Байдън отива там,със същата цел.И точно в този момент,дефектна или нарочна ракета на поредната джихадистка групировка,убива стотици!
Предвид характеристиките на израелските оръжия,дълбоко се съмнявам,че е тяхно дело,както се опитват да го изкарат.Нямат грам изгода от подобен акт,напротив.Виж,самоделните ракети на джихадистите,са напълно способни на това,да не коментирам мозъците на авторите им.

-4778

4

137

18.10 2023 в 07:06

Ракетите на Хамас са много интересни. Когато падат в Тел Авив взривяват по 1-2 коли и дори не правят кратер. Ама виж като си паднат на домашна територия цели болници вдигат във въздуха. Интересно. Много интересно.

12078

3

edin slep

18.10 2023 в 06:20

Ал Джазира показа в ефир, че е паднала ракета изстреляна от самите ХАМАС

Телеканал Al-Jazeera, кажется, в прямом эфире показал запуск ракет, из-за которого произошёл взрыв в больнице Газы

Катарский телеканал транслировал эти кадры в 19:00 по местному времени. 20 минут спустя палестинцы начали сообщать о многочисленных жертвах в результате попадания ракеты в больницу Al Ahli Arab Hospital.

Как пояснила пресс-служба израильской армии, одна из выпущенных по Израилю ракет упала на больницу.

@nexta_live

https://t.me/nexta_live/64513?single

318

2

Valioka

17.10 2023 в 23:11

Най-гнусните лъжци в този грешен свят, са арабите и разбира се рассия... Но арабите са с едни гърди напред. В тая толкова изопната ситуация, Израел не би направил подобна глупост. И ако някой разумен човек вярва на това, значи не става за нищо. Един ден истината ще излезе наяве...

12078

1

edin slep

17.10 2023 в 23:04

Не виждам логика евреите да са го направили, защото това е огромна репутационна щета за тях. От друга страна ХАМАС имат полза, защото ще настрои света срещу Израел, а той сега е с тях.

На ХАМАС вярвам, колкото на някоя циганка от маалата, която казва, че сина и е много честен и работен, нищо че 4-5 години е бил в затвора, натопили са го.
 
X

Да помогнем на украинските деца!