Стотици хиляди стоят с часове на опашки, за да подкрепят кандидата за президент на Русия Борис Надеждин

DW 25 януари 2024 в 20:30 14691 10

Борис Надеждин

Снимка Ведомости

Борис Надеждин

Общинският депутат от Московска област Борис Надеждин беше издигнат за кандидат-президент на Русия от партията "Гражданска инициатива".

"Преди избори в Русия винаги са се събирали подписи – от 1990-те години до днес. Но никога не е било това – хиляди да стоят часове наред на опашка в студа, за да се подпишат. Това означава, че сегашната кампания вече следва някакъв абсолютно невероятен сценарий, който наистина никой не е очаквал", казва той в интервю за Дойче веле.

Как върви събирането на подписи за Вашата номинация за кандидат-президент?

Мащабите са огромни - събираме подписи в 200 града в 65 области на Русия и в 30 чужди държави. Без никакво съмнение ще съберем необходимия брой подписи. Мисля, че най-късно на 26 януари ще сме готови и ще пристъпим към внасянето на подписката. Всичко трябва да се провери най-щателно преди това. Затруднявам се да дам точна цифра, но очевидно ще имаме доста над необходимите 100 000 подписа.

А очаквате ли провокации?

Да, за съжаление, подготвяме се и за това. Разбира се, ние сме организирали охрана и държим листовете с подписите в тайни жилища. Даваме си сметка, че това е единственият начин да ме спрат. Щом предадем тези подписи вече ще бъде невъзможно да откажат регистрацията ми.

Подкрепиха ви много представители на опозицията, включително и такива, напуснали страната. Те често спорят помежду си и не могат да постигнат съгласие, но тук излязоха като един във Ваша подкрепа. По чия инициатива беше издигната Вашата кандидатура?

Абсолютно по тяхна инициатива. Всъщност от всички известни хора, които ме подкрепиха, аз лично познавам само Михаил Ходорковски. Но и с него не съм се виждал, след като излезе от затвора, където прекара 10 години. Не съм молил абсолютно никого за това, не съм искал никаква подкрепа. Очевидно го правят безусловно.

И не са Ви поставяли никакви условия?

Не съм го измислил аз, казват го руските закони: че кандидатът (за президент - бел. ред.) не може да приема никаква подкрепа от чужбина - нито финансова, нито организационна, камо ли пък от "чуждестранни агенти". Руските закони им забраняват да водят кампания под каквато и да е форма. Как ли бих могъл да искам подкрепа от "чуждестранни агенти", но съм им благодарен.

Да не се окаже, че Ви пречи тяхната подкрепа?

Не. Още веднъж Ви казвам, че не съм общувал нито с Ходорковски, нито с някой друг. Не съм ги молил за пари или подкрепа, не съм искал нищо. Но съм благодарен на всеки гражданин на Русия, който ме е подкрепил в рамките на закона.

Какво ще стане, ако на фона на масовата подкрепа за вашата кандидатура - говоря за опашките от хора, желаещи да се подпишат - властите все пак решат да не Ви регистрират? Знаем, че могат да го направят.

Не виждам как биха могли. Нашата кампания, моята номинация и подкрепата за мен са абсолютно уникални за всичките над 30 години, през които в Русия се провеждат президентски избори. Има две обстоятелства, които просто никога не са се случвали преди. Едното е, че никога досега не е имало кампания на кандидат за президент, основаваща се изцяло на дарения, на заплатите на обикновените хора. Държавата не дава пари за това, както прави с политическите партии. Не ми плащат пари някакви фондации, които превеждат огромни средства на Владимир Путин, или фондации по регионите. Получавам пари от десетки хиляди обикновени хора. Вчера 3 772 души ми преведоха пари – между 100 и 1000 рубли. Използвам тези пари за кампанията си.

Тоест Вие смятате, че сте кандидатът, който олицетворява алтернативата?

Да, разбира се. Има и друго: преди избори в Русия винаги са се събирали подписи – от 1990-те години до днес. Но никога не е било това – хиляди да стоят часове наред на опашка в студа, за да се подпишат. Това означава, че сегашната кампания вече следва някакъв абсолютно невероятен сценарий, който наистина никой не е очаквал.

Но какво ще стане, ако Кремъл реши, че не му харесва да има такъв непредвидим сценарий?

Трябвало е да ме спрат много по-рано. Като Екатерина Дунцова, на която не ѝ беше позволено да събира подписи. Но сега какво да правят с мен? Няма други кандидати, за които хората да се подписват на опашки в студа. Да, подписи събират и други, твърди се дори, че и за Путин се подписвали и че бил събрал над един милион подписа вече. Но никой не е видял опашки от хора, които да се подписват за Путин. Имаше някакви щандове в търговските центрове, губернатори се снимаха край тях, а после качваха снимките в „Телеграм“ и „ВКонтакте“. Но опашки нямаше.

А не се ли опасявате, че Кремъл може да Ви използва само за изпускане на пара в обществото?

Не знам, аз не общувам с президентската администрация, а само с Централната избирателна комисия. Не знам какво става в Кремъл, какво мислят там. Мога да кажа със сигурност само едно: моята номинация е моя лична инициатива, която се подкрепя от милиони. Никой не ми е казал: "Борис Борисович, ние решихме Вие да се кандидатирате за президент.“

Бяхте доста критикуван за това, че се появявате в различни токшоута по държавната телевизия в качеството си на представител на опозицията. Нямате ли усещането, че Кремъл просто е решил да Ви използва?

Пак казвам, че нямам представа какво мислят за мен политическите технолози на Кремъл. Единственото, което виждам, е, че съм сериозно предизвикателство за тях. Че съм единственият кандидат, откакто се провеждат избори в Русия, за когото хора в цялата страна стоят на студа, за да го подкрепят с подписите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

10

БотоксПутю

26.01 2024 в 19:46

Факт е, че в Русия има хора, които застават открито с име и подпис зад човек, който заявява, че ще спре войната срещу Украйна.

15914

9

поп Дръвчо

26.01 2024 в 09:34

абе,

путин също бил издигнат със събрани подписи.

къде бяха неговите опашки от ентусиазирани избиратели?


прочее, няма да им е лесно натия хора - независимо дали е автентичен кандидат или примамка

345

8

Джендо Джедев

26.01 2024 в 08:58

Комси,

Пак не позна, батенце! Надежди не храним - остави се, холан, нали си знаем стоката! Там не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините. А кой брои бюлетините ние много добре знаем. ;) Та и Исус да слезне и да се кандидатира, ако ще и 90% от крепостниците да гласуват за него, пак твоят Батюшка ще спечели с 89%. Тоя ще се държи за властта с цената на всичко дори като почне да говори само с едната половина на муцунката си и да се н@сира на трибуната. :D

22548

7

dolivo

26.01 2024 в 08:33

Надеждин всяка оставете.

Дет се вика.

Какво стана с лелката дето я отрязаха?

Нито е достатъчно нисък, нито е достатъчно монголоиден.

Точно защото прилича на нормален чичак, няма да стане работата.

Очаквам силоваците да го разкостят.

А с руската престъпна клика как ще се справи, дето по страничните республики буквално местните тартори си ползват бандите за сплашване , за да не се занимава полюцията...

Но, избори са, трябва някаква активност да се регистрира.

400

6

демотиватор

26.01 2024 в 07:34

Както вече споменаха преди мен, ще намерят начин да го прецакат. напр. кат му преведе някой от чужбина едни пари, или го обвинят, че е миролюбец и т.н.
Може и да не го регистрират по някаква формална причина.
Или/и баналното- фалшифициране на изборите, като досега.
Важно е друго- че може би все пак не всичките 140 млн. рашки са орки... макар че аз очаквам повече доказателства в подкрепа на това за да съм уверен... (ジ)

305

5

Старик

26.01 2024 в 03:31

Прекалено Хубаво е, за да е Истина, като се започне от Името му "Надеждин", това може да се окаже Брутално Активно Мероприятие, и да бъдат изловени Всички Противници на Сатанинския Нацистки Античовечен Режим! Само тази сутрин Регистрираните бяха над 120 000, Наитина Много Притеснително! Но иначе РЕСПЕКТ за тези Руснаци!! Бог да ги Пази и Здраве да им дава!

615

4

швейк

25.01 2024 в 23:44

продължават някакви полюции, е в кочината нещо ще се промени към добро с избори ... щото някъде се променя, та там точно. на този ще му сварят чай, ще му запалят цигара, абе няма да оцелее до изборите.

2099

3

Mateevk

25.01 2024 в 21:38

Пак неадекватен коментар от путински трол, който дори не може да различи нормалното и ненормалното, а това сега е от огромно значение, защото направо затънахме в ненормалността. Онзи ден гледах интервю с Надеждин. Нормален, разсъдлив, загрижен за страната и народа си руснак, на когото свалям шапка! Нормален човек, с когото може да се говори, да се спори, дори да се седне и да се напие човек. Това е руснака, когото българинът харесва. Нищо общо с надутия психял от власт и комплекси Путин, чийто руски език отдавна не разбирам. А руския на Надеждин разбирам отлично. И подходът му е верен, защото познава Русия отвъртре. Да, сега вероятно няма да успее, но не случайно името му е Надеждин. Защото това е надеждата и бъдещето на Русия, а и на света, докато Путин е миналото - онова минало, което си мислехме че сме отхвърлили и отрекли. Всъщност се оказа, че това минало е неунищожимото вечно зло, което никога не трябва се изпуска от око. А ние го изпуснахме.

1000

2

KREATOR

25.01 2024 в 21:25

По стар азиатски обичай , ако не е мюре ще го тикнат в панделата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!