Стотици бомбени заплахи блокираха училищата в Белград

OFFNews 17 май 2022 в 13:19 2030 0

Снимка Getty Images

Белград от птичи поглед

Десетки училища, небостъргач в центъра на Белград и летището в южния град Ниш бяха евакуирани след бомбени заплахи вчера сутринта, съобщи електронното издание "Юрактив".

В понеделник сутрин над 100 училища в сръбската столица получиха предупреждения за предполагаеми бомби на територията им. По данни на сръбското вътрешно министерство 97 начални училища и няколко гимназии са получили бомбени заплахи, които вече са проверени и са се оказали фалшиви. Министерството на образованието в Сърбия потвърди, че десетки училища в Белград са били евакуирани. Фалшивите бомбени заплахи са били изпратени още в 6:15 ч. сутринта.

23-етажният небостъргач "Београджанка" в центъра на Белград също е бил евакуиран. Охранители съобщиха за сръбската телевизия N1, че бомбената заплаха е била изпратена до частно училище в сградата, което е наложило евакуация. Бомбени заплахи са получени и в белградската водоснабдителна станция.

Фалшивите заплахи за бомби в обществени сгради, търговски центрове и на обществени места зачестиха през последните седмици в Сърбия. Миналият петък бомбени заплахи получиха Новата железопътна гара и зоологическата градина в Белград. През последните два месеца полетите на сръбския авиопревозвач Air Serbia между Белград и Москва често бяха обект на подобни заплахи.

Военният анализатор Александър Радич заяви пред Бета, че заплахите срещу Air Serbia вероятно са идвали от чужбина, но че най-новите заплахи най-вероятно са с вътрешен произход.

Впоследствие стана ясно, че вчерашните сигнали за бомби в Белград са дошли от няколко страни, съобщи белградският вестник "Данас“.

„Нещата са комплексни. Не можем да преценим за какво време става дума. Внимателно анализираме данните“, заявиха източници близки до прокуратурата за високотехнологични престъпления, като допълват, че вниманието не е насочено към една държава, а към няколко.

В сръбските медии циркулира твърдението, че изпратените електронни писма с предупрежденията за бомби са дошли от руски технологичен гигант, по-известен като "руския Гугъл", но наличната информация сочи, че заплахите са дошли от адреси от няколко страни.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин е на мнение, че многобройните фалшиви сигнали за поставени бомби целият да попречат на Белград да води самостоятелна политика, а също така да бъде принуден да взима решения под натиск и в страх:

"Срещу Сърбия се води специална война. Заплахи идват от различни адреси от няколко европейски държави до адресите на институции, новинарски издания и компании. Атаките срещу страната ни не са инициирани или извършени от отделно лице, става дума за масови, организирани и много скъпи хакерски атаки, водени от различни центрове за хибридна война."

Той призова гражданите да не се поддават на паника, да бъдат дисциплинирани и въздържани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки