Столтенберг може да остане начело на НАТО още една година

OFFNews 17 юни 2023 в 18:52 964 3

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг може да остане начело на Алианска още една година, като се очаква да получи предложение преди срещата на върха в Литва в средата на юли, съобщава Ройтерс.

Мандатът на Столтенберг вече беше удължаван три пъти и той трябва да се оттегли през септември след девет години като генерален секретар на военния алианс. НАТО обаче се затруднява да избере негов заместник.

Норвежецът се ползва с широка подкрепа сред членовете на алианса и продължава да бъде ефективен ръководител, казва източник, запознат с дискусиите, пред Ройтерс.

"Администрацията (на Байдън) се приближава (към) идеята Столтенберг да остане още една година", каза американският служител, който също е пожелал анонимност.

В момента не изглежда да има консенсус в рамките на алианса относно неговия заместник.

Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличават с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, като съюзниците се опасяват от проява на разединение на фона на войната в Украйна.

През февруари генералният секретар на НАТО заяви, че няма да иска ново удължаване на мандата си. Той обаче отказа да каже какво би направил, ако членовете на НАТО го помолят да остане на поста.

Столтенлерг се придържа към тази позиция и на пресконференцията в петък, когато бе попитан за засилващите се разговори за удължаване на мандата.

"Отново и отново съм заявявал, че не търся (удължаване) и нямам други планове освен да приключа работата си, а мандатът ми приключва, тази есен", каза той в централата на НАТО.

Който и да заеме тази роля, ще е изправен пред предизвикателство да поддържа съюзниците заедно в подкрепа на Украйна, отбелязва агенцията.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че би искал тази работа. Но тъй като някои правителства настояват за първата жена генерален секретар на НАТО, датският министър-председател Мете Фредериксен също се очертава като сериозен претендент.

В четвъртък Фредериксен подкрепи идеята Столтенберг да остане на поста, определяйки я като "наистина добро решение". Тя се срещна с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом тази седмица за разговори с Байдън.

Представители на САЩ смятат, че има редица различни кандидати и че Байдън има високо мнение за всички тях, включително за министър-председателя на Дания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

18.06 2023 в 14:13

Сандо, има една тънка подробност - каквото и да разправят руските медии, НАТО не е в обстановка на война.

А и да беше - задържането на власт чрез война е средство на диктатурите. Ама НАТО даже и държава не е, та не знам дали ще помогне и това.

Така че - Столтенберг да отива в пенсия. Все ще се намери някой адекваттен администратор.

1060

2

CAHDOKAH

18.06 2023 в 10:26

В тая сложна обстановка на война, най-правилното решение е да не се правят промени на върха.

-1650

1

ob1

17.06 2023 в 19:53

Ами да, защо не... вкара Финландия в алианса, Швеция също ще влезе, а членовете на съюза никога не са били толкова единни. Разбира се, путьо има известни заслуги за това, но него го очаква въже в Хага :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки