Срещу Израел вече се стреля и от Йемен

Израел потвърди за още един отвлечен: в тунелите под Газа терористите държат 240 души

Александра Маркарян 31 октомври 2023 в 14:25 5988 1

Израелски войник

Снимка IDF

Израелски войник

Срещу Израел вече се стреля не само от Ивицата Газа и Ливан, но и от Йемен.

Тази сутрин Израелските отбранителни сили съобщиха, че са идентифицирали "въздушна цел", приближаваща се към израелска територия близо до южния курортен град Ейлат.

Ракетата земя-земя е била прихваната над Червено море, преди да достигне курортния град.

Жителите на града, който е препълнен с израелци, разселени от нападението на "Хамас" в южната част на Израел и атаките на "Хизбула" на север, съобщават, че са чули експлозии. Те са прозвучали след прихващането на снаряда, преди той да навлече в израелското въздушно пространство.

Военните увериха, че нападението не е предизвикало заплаха за цивилни граждани и изразиха подозрението си, че то е извършено от територията на Йемен.

Впоследствие йеменските бунтовници хути поеха отговорност за него. То е извършено в отговор на все по-мащабните военни действия на израелската армия срещу "Хамас" в Ивицата Газа. Министър-председателят на правителството на хутите Абделазиз бен Хабтур потвърди пред АФП, че "тези безпилотни самолети са от Йемен".

Хазам ал-Асад, член на Висшия политически съвет на хутите в Йемен, намекна за участието на подкрепяната от Иран групировка в опита за нахлуване на самолета. "Ал-Джазира цитира Израел, хареса ми използването на думата "подозрение"", написа той в профила си в X, последван от смеещ се емотикон.

Газа

Тази нощ Израелските отбранителни сили (IDF) съобщиха, че са атакували въоръжени терористи на "Хамас" в огромната мрежа от тунели на ислямистите под град Газа в палестинския анклав Ивицата Газа.

Тунелите са ключова цел за Израел, който разширява сухопътните си операции в Газа, за да унищожи "Хамас" след изненадващото нападение преди три седмици. На 7 октомври 2500 терористи нападнаха израелски селища и избиха над 1400 души, повечето от които са цивилни. Те взеха в плен стотици заложници, включително бебета, деца, жени и много възрастни хора.

Днес израелската армия съобщи, че броят на заложниците се е увеличил на 240 при 239 известни до вчера.

"През последното денонощие обединените бойни сили на ЦАХАЛ поразиха приблизително 300 цели, включително пунктове за изстрелване на противотанкови ракети и ракети под шахтите, както и военни комплекси в подземните тунели, принадлежащи на терористичната организация Хамас", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана (IDF).

Бойците са отговорили с противотанкови ракети и картечен огън, се допълва в съобщението.

Израелските въоръжени сили бомбардираха Газа през нощта.

Ливан

Говорителят на IDF контраадмирал Даниел Хагари коментира и граничните сблъсъци между израелските сили и ливанските терористични групировки, най-вече "Хизбула".

"През последните няколко седмици хиляди ливански цивилни граждани се евакуираха и продължават да се евакуират от Южен Ливан - по собствена инициатива - от страх, че "Хизбула" ще предизвика война срещу тях", каза той.

Хагари заяви, че израелските сили участват в "ожесточени сражения отблизо" в Газа, като добави, че "този вид сражения застрашават нашите сили и носят висока цена", което ще изисква "голяма устойчивост и търпение" от израелската общественост през следващите седмици.

Във вторник сутринта ракета от Ивицата Газа порази директно къща в кибуц Нир Ам близо до границата с Газа. Имотът е претърпял значителни щети, но по това време вътре не е имало никой и не е имало жертви.

Израелските сили за сигурност разрушиха тази нощ къщата на Салах Арори, заместник-ръководител на политическото бюро и отговорен за дейността на терористичната организация Хамас в Юдея и Самария.

Министерството на отбраната съобщи във вторник сутринта, че от началото на войната срещу "Хамас" на силите на ЦАХАЛ са доставени десетки танкове, както и нови бронетранспортьори "Намер" и "Ейтан", а също и допълнителни инженерни решения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

31.10 2023 в 14:45

Война си е и като всяка война е ужасна. Израел е много малка държавица, не знам къде могат да се евакуират хората, от всякъде може да те бомбардират.