Спречкване в автобус е довело до убийството на българския студент в Лондон

OFFNews 28 ноември 2022 в 11:36 4781 0

местопрестъплението

Снимка Скрийншот

Мястото на убийството на Габриел Стоянов е отрупано с цветя и прощални бележки

Спречкване в автобус е довело до смъртта на българския студент Габриел Петров Стоянов в Югоизточен Лондон, съобщава в. "24 часа". Той почина от множество прободни рани при нападение малко преди полунощ на 4 ноември.

Разследването във Великобритания е установило, че младежът се е засякъл за кратко с тримата си нападатели в автобус, преди те да го атакуват. Лондонската полиция съобщи, че 21-годишният младеж се е прибирал към вкъщи със свой приятел. Пътували с автобус, в който по-късно са се качили и тримата ученици, на 14, 16 и 17 години, арестувани за убийството му, допълва "24 часа" и разказва подробности за случилото се през фаталната нощ.

Според разследващите петимата са прекарали около 5 минути заедно. Габриел и приятелят му слезли от автобуса, а тримата нападатели продължили да се возят още две спирки. Докато двамата си купували храна в близка закусвалня, тийнейджърите се върнали при тях. Атакували ги на улицата малко преди полунощ на четвърти ноември, като Габриел е прободен с нож. Когато спешните екипи пристигнали, той все още е бил жив, но на следващия ден починал в болница.

"Имало е скарване в автобуса с тези момчета, които са абсолютно непознати и се е стигнало до това", казва майката на Габриел - Марияна, пред кореспондент на вестника. "Полицията продължава да издирва свидетели, за да може да разбере подбудите за това тежко престъпление."

Габриел е бил запален фен на футболния отбор “Арсенал”, но това според майка му няма връзка с неговото убийство.

"Това са случайни хора. Няма абсолютно никаква връзка. Те са абсолютно непознати. Това е все едно Вие утре да се качите в автобус и да кажете на някой тийнейджър: "Свалете си краката от седалката!", и той да Ви нападне с нож. Това са тези модни вълни напоследък. Вместо да се бият и да си решават проблемите с юмруци, както преди нашите момчета правеха, в момента се вадят ножове и се убиват. Не знам. Това е страшно. Страшно е за обществото, защото всеки ден се случват тези неща, всеки ден", казва през сълзи Марияна.

Убийството на сина ѝ е част от серията нападения с нож, зачестили през последните месеци по английските улици. В събота вечерта, на 26 ноември, са били намушкани с нож две момчета на 16 години. По-рано 17-годишен студент е бил убит също с нож. Лондонската полицията е съобщила, че са дадени допълнителни правомощия за обиск на патрулиращите полицаи в британската столица. Те вече могат да претърсват хора на улицата без основателни причини, ако сметнат, че крият риск за сериозно насилие или носят оръжие. Властите се позовават на законодателство от 1994 г., което се прилага при извънредни ситуации и само за определен срок от време. 

Въпросът е бил обсъждан и в британския парламент. Депутатката от Лейбъристката партия Ели Рийвс казва, че лично е познавала Габриел. “Знаех надеждите и мечтите, които майка му имаше за неговото бъдеще и което сега безразсъдно му бе отнето”, обяснява депутатката.

Тя настоява министърът на вътрешните работи да излезе пред парламента и да съобщи какви мерки се вземат, за да бъде спряна тази вълна от ужасни престъпления.

Приятелите на Габриел в Лондон го описват като "човек със златно сърце" и "истински джентълмен". Те са организирали кампания в интернет за събиране на средства за неговото погребение, по която вече има дарени над 8000 паунда.

“Всичките му приятели казват, че е обичал ужасно много живота и че е бил винаги готов да помогне. Ако това е недостатък - да мислиш за другите повече, отколкото за себе си – това е единственият му недостатък, единственият”, плаче майка му, докато за пореден път идва на мястото на неговото убийство.

Годишно във Великобритания се извършват над 40 хиляди престъпления с остри предмети. Медиите ги наричат "кървава баня", която се дължи на по-малкото пари за интеграция на отпадащите от училище тийнейджъри и за патрулиращи полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков