Социалдемократи, зелени и либерали преговарят за правителство в Германия

OFFNews 07 октомври 2021 в 20:46 1848 0

Снимка Getty Images

Лидерът на социалдемократите и кандидат за канцлер Олаф Шолц

11 дни след парламентарните избори в Германия социалдемократите, Зелената партия и либералите от Свободната демократическа партия започнаха официалните преговори в Берлин за съставяне на тройна коалиция и ново правителство, съобщи БНР.

Лидерите на трите партии откроиха общите точки в програмите си и очакват, че на тази база могат да стигнат до споразумение. Общите теми, които могат да обединят партиите, са: защитата на околната среда, дигитализацията и увеличаването на инвестициите. Най-оптимистично настроени със социалдемократите:

„Започваме тези преговори с ясното желание да стигнем до съставяне на коалиция“, заяви кандидатът за канцлер Олаф Шолц.

Лидерът на Зелените Аналена Бербок смята, че е важно да се върви бързо към съставяне на кабинет, защото липсата на посока в Германия в момента се отразява на цяла Европа:

„На всички е ясно, че трябва да инвестираме в дигитализацията на образованието и в опазването на климата. Имаме различия как трябва да стане това. Затова заедно със социалдемократите и либералите трябва да намерим начина, по който да финансираме тези инвестиции"

Лидерът на либералите в германския парламент Кристиан Линднер каза, че все още нямат партийно решение в каква коалиция ще влязат: „светофар“ - с канцлер Олаф Шолц от социалдемократите, или „Ямайка“ - под ръководството на консервативния блок ХДС/ХСС, втората политическа сила в Германия след изборите.

Линднер е на мнение, че трите партии имат съгласие за това какви цели преследват, като една от тях безспорно е климатичният неутралитет: 

"Обединихме се около мнението, че новите технологии трябва да имат водеща роля. Германия трябва да върви към социално-екологична пазарна икономика, без държавата да навлиза като регулатор в климатичната политика."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки