Смущаващи коментари за руската атака над Днипро костваха оставката на Олексий Арестович

УНИАН коментира, че Върховната рада започнала да събира подписи за отстраняването на съветника

OFFNews 17 януари 2023 в 12:38 11568 22

Арестович

Снимка Getty images

Олексий Арестович

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент Олексий Арестович подава оставка, обяви самият той в социалната мрежа.

Арестович стана обект на ожесточени критики, след като в канала Feygin Live в YouTube обяви, че ракетата, която разруши жилищна сграда в Днипро, е била свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана.

При съботната вражеска атака по жилищен блок бяха убити най-малко 40 цивилни граждани, унищожи бяха 72 апартамента. Говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат съобщи, че руската армия е изстреляла срещу 9-етажния жилищен блок в Днипро ракета Х-22, предназначена за унищожаване на авионосни групи в морето. На жаргон наричат Х-22 "убиец на самолетоносачи".

Изказването на Арестович обаче мигом бе използвано от кремълските пропагандисти като предполагаемо доказателство за тяхната "правота", че Украйна сама е виновна за убийството на цивилни.

По-късно Арестович уточни, че това е било само "предположение", а трагедията в Днипро е резултат от руска въоръжена агресия. И обясни, че допуснатата от него грешка е заради преумора.

"Думите на Арестович трябваше да бъдат опровергани от военновъздушните сили. ВВС подчертават, че ракетата X-22 не е била свалена от ПВО поради липсата на средства за това в Украйна. Върховната рада вече съобщи, че е започнала да събира подписи за освобождаването на Арестович", коментира УНИАН.

"Искам да дам пример за цивилизовано поведение: принципна грешка означава оставка", пише сега Арестович.

Факсимиле от заявлението на Алестович.

УНИАН иронично отбелязва, че той не е казал дали това е окончателното му решение. Агенцията напомня, че на 17 януари 2022 г. Арестович също е обявил, че си тръгва и напуска поста си на говорител на украинската делегация в Тристранната контактна група за Донбас, но това така и не се е случило. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

22

Lpp всичко това нямаше да се случи ако не беше Майдана организиран от САЩ и въздигането на Хунтата. Както ако бяха спазвали Минските споразумения, ако не бяха убивали руснаци 8 години безнаказано. Путин не се е събудил един ден и казал,давай да спретна едно СВО, че ми е скучно. Но троловете тук сте доста плиткоумни :).

905

21

Lpp

17.01 2023 в 17:32

Без значение е, дали ракетата е свалена от ПВО-то или не.
Важно е, че това нямаше да се случи, ако терористите москали, не бяха я изстреляли.
Всички останали опити да се прехвърля отговорност от болната глава към здравата, да си ги наврат отзад блатните изроди и техните поклонници на наша територия.

1000

20

media

17.01 2023 в 17:20

евроатлантик, бай Пешо от Перник 7 и belovejdov ясно показаха, че не желаят да застанат с лицата и имената си зад коментарите които анонимно публикуват тук и най-вероятно се срамуват от това което правят. Това напълно дискредитира едногодишните им усилия да разпространяват небивалиците на руската пропаганда тук.

2073

19

Johnny B Goode

17.01 2023 в 17:15

Шекерчо, на руснята всичко винаги и е по план.
Едно време като не можа ракетата на Георги Иванов да се скачи, и това казаха че било по план.

-529

18

6екеr4о

17.01 2023 в 16:34

Някакъв съветник на съветника украински нещо се изплющял неправилно и съвеЦката пропаганда пропищяла от радост, а форумните дебили по навик малоумничат и злобеят!
А що не помнят, че Дядя Пиздю, вождът на орките, е патологичен лъжец!? Лично съм гледал негово интервю, в което категорично отрече у Крим да е имало руска войска по време на т. нар. референдуми. След 2 седмици си призна, че имало там трийсетина хиляди зелени човечета, а в по-късен момент забрави тези си спомени! И всичкото това е било публично, запаметено от микрофони и камери.
Вчера Дядя П. се изтропа, че всичко му вървяло по план, а днес обявил моГилизация на общо 1,5 милиона блядове, да му се не начудиш и не нарадваш на интелекта и възвишената визия!!!
А форумните подгъзници да духат на таратора!

-1650

17

ob1

17.01 2023 в 16:21

еа, може, ама и на теб като на всички ватници ти се губи фактът, че годината 2023, а не 1935.
Карай, бащицата направи армията 1.5млн щика (или компенсатора), действайте :)

3767

16

Име на профила

17.01 2023 в 15:24

"Забавна е еволюцията на извиненията."

В това дори няма смисъл, защото в най-добрия случай взимаш изказвания от различни източници, по различно време и с различен контекст и ги отъждествяваш, опитвайки се да изобличиш някаква измислена конспирация.

По най-елементарен начин това може да се каже и за повечето изказвания на масква - дали от маша, песков или вожда - който впрочем самия ту казва нещо, ту се отмята.

Единствено съм написал Киев вместо Днепропетровск/Днипро, но няма да си подадЪ оставката заради това :-)

1067

15

StinkingSonOf

17.01 2023 в 15:03

"Да в нацистка, тоталитарна държава да казваш истината е престъпление."

Значи и бай Пешо е съгласен, че Русия е нацистка държава. Защото в Русия има закони и осъдени за говорене на истината. В случая с Арестович, той сам подава оставка и не е заплашен от наказателно преследване. За разлика от Иля Яшин например, който е в затвора.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews