Следващата среща на Г7 ще е без Русия

OFFNews 25 март 2014 в 08:37 6260 6

Сергей Лавров и Владимир Путин

Снимка AFP

Световните лидери на водещите икономики решиха да изключат Русия от следващата среща на най-богатите държави, съобщи председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Тази мярка бе предприета като санкция заради анексирането на Крим от Русия.

Решението бе взето на извънредна среща, свикана от президента на САЩ Барак Обама в Хага.

Световните лидери се договориха да отменят планираната за юни среща на Г8 в Москва и вместо това да се срещнат без Русия в Брюксел.

Г7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Великобритания и Канада) предупредиха, че подготвя още санкции за Москва, ако Русия не смекчи позицията си по отношение на Крим.

„Ние оставаме готови да усилим действията, включително и да координираме санкции по отделни сектори, а това ще има изключително значим ефект върху руската икономика“, се посочва в изявление на Г7.

Действията на Г7 не останаха без отзвук от Москва, откъдето заявиха, че не са притеснени от предприетите мерки. Според външния министър Сергей Лавров изключването на Русия от Г8 „не е голяма трагедия“.

„Ако нашите западни партньори смятат, че този формат се е надживял, нека да е така. Най-малкото ние не се опитваме да се задържим в този формат и не виждаме голяма трагедия, ако не се състои“, каза Лавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки