Ситуацията в Киев остава нестабилна въпреки примирието

OFFNews 24 януари 2014 в 07:47 3654 5

Ситуацията в Киев остава нестабилна въпреки примирието
Ситуацията в Киев остава нестабилна въпреки примирието

Обстановката в Киев остана нестабилна и тази нощ, броени дни след масовите сблъсъци, при които загинаха двама антиправителствени демонстранти.

Водачите на украинската опозиция и президентът Виктор Янукович договориха мерки за предотвратяване на нови кръвопролития в страната, но междувременно противници на правителството и неговия проруски курс завзеха и барикадираха областните администрации в Ровно и Лвов, съобщава БНР.

По непотвърдени данни тази нощ е била окупирана сградата на земеделското министерство в украинската столица. Нападение срещу административната сграда в Черкаси завърши с арестуването на десетки от нападателите.

След снощните 4-часови преговори между опозицията и президента вътрешното министерство обяви, че полицията няма да прилага сила срещу протестиращите на площад "Независимост". Лидерът на опозиционната партия "Свобода" Олег Тягнибок съобщи, че властите са съгласни да пуснат десетките арестувани при размириците от последните дни. Прокуратурата потвърди само, че ще ходатайства за смекчаване на мерките за задържане на демонстрантите, но при условие, че другарите им напуснат барикадираната улица "Грушевски". Водачите на опозицията обаче призоваха за обща стачка и разширение на протестите. Основните им искания - отмяна на законовите ограничения на протестите, оттегляне на правителството и предсрочни избори - остават засега неизпълнени.

Днес в Киев се очаква да пристигне еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, който ще съдейства за продължаване на диалога между властите и опозицията.

Само часове, след като опозиционните лидери обявиха за договорката за временно примирие с президента Янукович, барикадите на бул. „Грушeвски” бяха подсилени и улицата, на която станаха тежките сблъсъци в началото на седмицат,а беше обявена за част от централния площад и територия на протестиращите.

Само за няколко часа опозиционните лидери заеха коренно различни позиции. След срещата с Янукович поведението им беше умерено и говореха за споразумение.

„Не беше лесно. Постигнахме споразумение, да видим дали хората ще го одобрят”, заяви лидерът на партия УДАР, Виталйи Кличко.

„Нашата мисия беше да спрем кръвопролитията. Има добър шанс това да се случи”, добави в същия тон Алексий Яценюк.

Тримата не казаха какво съдържа споразумението с президента. Не стана ясно и под каква форма ще се проведе консултацията с гражданите. Опозиционерите се отправиха към барикадите на бул. „Грушевски”. Кличко поиска примирие:

„Нямам гаранции. Знам, че са ви лъгали много пъти. Всеки един от нас е бил лъган. Искам примирие. Аз, Виталий Кличко се обръщам към всеки един от вас. Моля ви за примирие до утре сутринта. Можете да приемете или не. Но ще направя всичко възможно", обърна се лидерът към протестиращите.

Много от тях обаче посрещнаха думите на бившия боксьор с недоволство и настояване, че от месеци са на площада и не искат примирие. Малко по-късно, пред множеството на площада за примирие изобщо не ставаше дума. 

Същевременно от президентството обявиха, че ще има извънредно заседание на парламента, което ще обсъди кризата в страната. То ще се състои на 28 януари.

В обръщение министърът на правосъдието призова да бъдат освободени сградите на местната власт в Лвов и Търнопол. Група гневни граждани в двата града в Западна Украйна превзеха сградите на администрацията и се присъединиха към исканията на протестиращите в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews