Шотландия ще гласува за независимост догодина, убедена е Никола Стърджън

OFFNews 09 октомври 2022 в 14:26 3037 0

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Снимка Russell Cheyne/WPA Pool/Getty Images)

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е изрази днес убеденост, че вторият референдум за независимост на Шотландия може да се произведе през октомври догодина, предаде Ройтерс.

Във вторник британският върховен съд ще започне да изслушва аргументите по делото, от изхода на което зависи дали ще бъде разрешено произвеждането на референдум за отделяне на Шотландия от Великобритания без одобрението на британския премиер Лиз Тръс и нейното правителство.

На референдум през 2014 г., одобрен от британското правителство, шотландците отхвърлиха независимостта с 55% срещу 45%, припомня Ройтерс. Шотландската национална партия (ШНП) обаче настоява, че вотът за излизане на Великобритания от Европейския съюз две години по-късно е променил хода на събитията.

Стърджън твърди че тъй като избирателите са подкрепили партиите, подкрепящи независимостта на изборите за шотландски парламент миналата година, те са получили мандат да внесат законопроект за произвеждане на референдум на 19 октомври 2023 година.

Запитана по време на интервю за телевизия Би Би Си дали е сигурна, че това ще се случи, днес Стърджън отговори: "Да, уверена съм, че това може да се случи". "Нека да изчакаме и да видим какво ще каже съдът. Убедена съм. че Шотландия ще стане независима", добави тя.

Стърджън обеща, че, в случай на поражение във Върховния съд, ШНП ще се яви на следващите избори в Обединеното кралство през 2024 г. с платформа, базирана единствено на въпроса дали Шотландия трябва да бъде независима.Това би превърнало националния вот в "де факто" референдум, добави тя и уточни, че това би била крайна мярка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!