Шест рекорда на Гинес донесе първата в света гребна експедиция до Антарктида

Българинът Стефан Иванов е един от участниците в експедицията

OFFNews 07 февруари 2023 в 11:00 1799 0

Гребна експедиция до Антарктида

Снимка SiteGround

Гребна експедиция до Антарктида

С куп рекорди, които ще бъдат вписани в книгата "Гинес", приключи първата в света гребна експедиция до Антарктида.

Начинанието, проведено под под флага на “Изследователски Клуб” (“The Explorers Club”), основан през 1904 г., и под чиито флагове са се провели първите експедиции до Южния и Северния Полюс, Еверест, Луната и други, завърши успешно на 17 януари 2023г.

В групата, провела експедицията бе и българинът Стефан Иванов - по професия банкер който през 2020 г., заедно със своя син Максим, прекосява Атлантика с гребна лодка.

Водач на експедицията в исландецът Фиан Пол, който е шампион по рекорди "Гинес" в света - след настоящата експедиция те са вече 40.

"Това беше най-трудната експедиция, която съм организирал, логистично и като метеорологични условия. Все още имам болки в ръцете си”, споделя Пол. 

Рекордите, които ще бъдат вписани в книгата "Гинес", са:

Първа гребна експедиция от Антарктида;

Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север;

Първа гребна експедиция в Шотландско Море;

Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция;

Най-бърза гребна експедиция в Южния Океан;

Най-бърза полярна гребна експедиция.

Останалите членове на експедицията са Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ – все опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели.

Една от основните цели на начинанието е да подпомогне за обявяването на нови защитени зони от над 4 000 000 кв. км в Южния океан. Имайки предвид, че над 90% от големите риби в океаните са вече унищожени, организаторите призовават всеки, който желае да даде своя глас в специалната петиция: www.change.org/SouthernOcean.

“Тази гребна експедиция в Южния ледовит океан ме изведе най-далеч от зоната ми на комфорт, но пък ми донесе безкрайно удовлетворение. Борихме се с поривисти ветрове, огромни вълни, пронизващ студ и влага. За сметка на това обаче бяхме като в ледена приказка - заобиколени от айсберги и от време на време посещавани от китове, пингвини, тюлени и албатроси. Осъзнахме за пореден път колко наложително е всички да се включим в опазването на екологичния баланс на планетата”, каза българският участник Стефан Иванов.

Основен спонсор на експедицията бе българската компания SiteGround.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика