Шефът на румънското разузнаване подаде оставка

OFFNews 03 юли 2023 в 16:19 1796 0

Снимка Nine O'Clock

Едуард Хелвиг

Ръководителят на Румънската разузнавателна служба (SRI) Едуард Хелвиг съобщи днес, че се оттегля от поста след осемгодишен мандат начело на службата, съобщи телевизия Диджи 24.

Той беше назначен на поста на 3 март 2015 г. по предложение на президента Клаус Йоханис. Преди това е депутат, министър на регионалното развитие и туризма и евродепутат.

"Здравословно от демократична гледна точка е един директор на разузнавателна служба да има ограничен мандат", посочи Хелвиг на пресконференция днес.

Съгласно закона за функционирането на службата след оттеглянето на директора на SRI неговите правомощия ще бъдат поети от неговия първи заместник ген. Ръзван Йонеску, отбелязва телевизията.

"Смятам, че е важно обществото и гражданите да знаят, че Румънската разузнавателна служба се е трансформирала съществено през тези години, за да може да действа по-ефективно и по-адаптирано към настоящите предизвикателства, за да защитава Румъния. Намираме се в края на един много важен процес на преконфигурация на всички компоненти на SRI, както на местно, така и на регионално ниво", посочи Хелвиг.

Той отбеляза, че модернизацията на институцията е извършена заедно с други стъпки, целящи откъсване от наследството на старата служба Секуритате от комунистическата епоха.

Хелвиг заяви, че е обсъдил решението за приключване на мандата си с президента Йоханис и отбеляза, че е постигнал всички професионални цели, които си е поставил в началото на мандата.

"Много от хората, които притежават власт, не се отказват от нея, когато постигнат целите си, по различни причини. Аз лично смятам, че е нужна такава стъпка. На първо място това е жест на демократично здраве (...) Здравословно е за демокрацията, за баланса на властите в държавата, един директор на разузнавателна служба да има ограничен във времето мандат", подчерта още Хелвиг.

От своя страна президентът Клаус Йоханис заяви, че мандатът на Едурад Хелвиг начело на SRI е белязал "възстановяването на доверието" в институцията, както и съществената й модернизация.

По думите му Румънската разузнавателна служба "се е превърнала отново в институция, ръководена от демократичните принципи на разделението на властите в държавата, като дейността й днес се развива в рамките, определени от конституцията, концентрирайки се върху мисиите си, определени ясно от законодателството в областта на националната сигурност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки