Северна Корея подготвя пети ядрен опит до дни

OFFNews 22 април 2016 в 13:00 4845 5

Снимка KCNA

Ким Чен-ун лично ръководи подготовката на повечето от ядрените опити.

Министерството на отбраната на Южна Корея предупреждава, че Северна Корея се подготвя за поредния си ядрен опит.

Опасенията потвърждават и от 38 North, които анализират сателитни снимки на една от площадките за ядрени опити и отчитат подозрителна активност, напомняща тази при четвъртия ядрен опит.

Предупрежденията идват повече от месец, след като Съветът за сигурност на ООН наложи най-тежките санкции в историята на Северна Корея, именно заради ядрения тест през януари и изстрелването на ракета с дълъг обсег през март тази година.

"От техническа гледна точка Северна Корея е вероятно да разполага с ядрена глава на ракета Скъд с малък обсег и на ракети със среден обсег Родонг. Напълно е възможно до 2020 година да успеят да разработят междуконтинентална балистична ракета" - опасява се Чой Джин-ук, президент на Корейския институт за национално обединение пред агенция Йонхап.

Въпреки неуспешния опит отпреди няколко дни да изстрелят ракета Musudan с обсег около 4000 км., севернокорейците все повече се доближават до целта и е напълно възможно в обозримо бъдеще балистична ракета да достигне о. Гуам, където са базирани голяма част от американските военни сили.

Под пасивния поглед на целия свят ядрените опити на Северна Корея могат да предизвикат и огромни природни катаклизми: като събуждането на Бекду - най-големия вулкан в региона.

Спящият вулкан е на границата между Северна Корея и Китай и не се е събуждал от 1903 г., но сеизмолози отбелязват повишаването на количествата серен оксид и покачването на вулканичния връх с 3 мм годишно, което говори за натрупване на магма под планината.

А подземните ядрени тестове на Северна Корея, които се провеждат само на 116 км. от Бекду, се отразяват на вулкана така, както трус с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. Експерти предупреждават, че това може да предизвика свръхналягане в камерата на вулкана и опасността от изригване е почти неизбежна.

И въпреки че самите севернокорейци са потърсили английски и американски учени за помощ при наблюдението на дейността на вулкана, очевидно опасността от изригване не може да ги спре.

Има сериозни опасения, че в навечерието на предстоящия партиен конгрес в началото на май, Северна Корея ще направи поредния си подземен ядрен тест или ще изстреля поредната ракета с далечен обсег.

Нищо чудно опасенията да се оправдаят, тъй като Северна Корея залага на балистичната реторика в политиката, която включва отбелязването на паметни дати именно с подобни провокации. А предстоящият конгрес на управляващата партия ще е първият от няколко десетилетия насам. Очаква се на него лидерът Ким Чен-ун да разкрие нови политически посоки.

Дори новите политически кръгозори в страната да включват възобновяване на преговорите с Южна Корея и САЩ, Северна Корея залага на ядрените си аргументи като на едни от най-мощните в евентуалните преговори.

Снимки: 38 North

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12002

7

Пепетто

23.04 2016 в 09:54

Само не мога да разбера защо Великите сили му позволяват на този гном да си развява коня... Китай, Русия, къде сте?

77927

2

El Commandante

22.04 2016 в 13:18

Между другото: "Бекду - най-големия вулкан на планетата"- не се излагайте, и малките деца в детските градини в Пхенян знаят че Йелоустоун е най-големия вулкан и е само въпрос на време кога "Умри гадна Америка" ще се превърне в покрита с пепел реалност...

77927

1

El Commandante

22.04 2016 в 13:11

"Северна Корея се подготвя за поредния си ядрен опит"

Да се чете-Ким е натрупал достатъчно тротил за поредна симулация.

Ше има пак "Умри гадна Америка" по детските градини в Пхенян, веселби,песни танци и богати угощения с трева от близкия парк.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика