САЩ настояват да се разберем със Скопие и да не дискриминираме македонците в България

Вашингтон работи за решение на спора между София и Скопие до края на годината

Георги Савчев 29 октомври 2021 в 18:27 6344 10

Снимка state.gov

Посланикът на САЩ в София работи заедно с нейните европейски партньори на място за справяне с нарушенията на правата на човека. Това заяви представителят на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар по повод "правото на събиране на македонското малцинство в България".

Въпросът за македонското малцинство в България беше поставен от конгресмена Клаудия Тени по време на дискусия в Камарата на представителите на САЩ. Тя попита Ескобар какво прави американската администрация, за да гарантира, че България, като член на НАТО, изпълнява задълженията си по правата на човека, тъй като "има 16 решения на Европейския съд по правата на човека относно нарушаване на сводобата на събиране на македонското малцинство".

В основата на сътрудничеството с европейските ни партньори са ценностите, не само общият интерес, но и общите ценности. И всичко, което нарушава тези отношения, предизвиква нашата голяма загриженост, каза Ескобар.

Компромис със Скопие до края на годината

Представителят на Държавния департамент за Западните Балкани заяви също така, че най-силното послание, което Европейският съюз може да изпрати сега, е да определи дата за началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания преди края на тази година.

Габриел Ескобар е на мнение, че Скопие и Тирана са свършили упоритата работа, която е била необходима, и че отлагането на процеса на присъединяване поражда съмнения за европейското бъдеще на региона.

Американската администрация работи с правителствата на Северна Македония и България за намиране на решение, което ще бъде от полза и за двете страни. Американската администрация работи и с партньорите от ЕС, които са съгласни с нас, че спорът между София и Скопие трябва да бъде разрешен за относително кратък период от време. Всички са съгласни, че американският и европейският стратегически интерес е Северна Македония и Албания да бъдат част от ЕС, каза Ескобар.

Същевременно той предупреди, че влиянието на Русия и Китай може да се превърне в заплаха за демократичния път, който са избрали страните от Западните Балкани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

10

Atan

30.10 2021 в 12:02

Някоай да обясни на американката, че македонско малцинство няма, а Вардарска Македония е окупирана от сърбите и те са направили всичко, за да дебългаризират района. Което и сега се прави от агентите им, но това остава невидяно от света, САЩ и ЕС! Няма политика на България по македонския въпрос! Защото няма политици. Тези, които заемат местата на такива, проспаха договарянето на "Северна Македония", което име съдържа териториална претенция към нас! Трябвааше остро и навреме да протестират пред гърците и скопските управляващи и да обявят още тогава вето. И за враждебността на Скопие - докато това трае, приятелство и съюз няма. А не да се оставят да ги баламосват и изнудват сега.

2000

9

Atan

30.10 2021 в 11:51

Двустранните проблеми не са работа нито на САЩ, нито на ЕС! Като искат да намалят влиянието на Русия и Китай, нека да не се правят, че нашите проблеми не съществуват или не ги засягат, а да помагат, щом са съюзници! Нашите представители трябва да са на мястото си и да не се поддават на изнудване!

11300

8

yoghurt

30.10 2021 в 01:15

Ако искат да ни изкарат от ЕС и НАТО, точно това е пътят.

2051

7

babinatatitrnkina

30.10 2021 в 01:13

Ако ЕС организира Референдум у нас, с въпрос :

Приемате, че :

-- или македонският език и история са напълно самостоятелни и нямат нищо общо с България , че българите са потомци на татарите и са фашисти, и че в България живеят няколко десетки хиляди етнически македонци ,

-- или излизате от ЕС --

как ще гласувате ?

2051

6

babinatatitrnkina

30.10 2021 в 01:07

Ей, САЩ, мога ли да ви еb@m@m@t@ ?

2051

5

babinatatitrnkina

30.10 2021 в 01:04

НЕЗАБАВНО затваряне на Границата и разполагане на една Танкова Дивизия там - може и две.
Закриване на Посолоството ни в Скопие и отзоваване на Посланика и персонала .
Прекратяване на всякакви Търговски, "Културни" и други отношения с РСМ.
АНУЛИРАНЕ на всички издадени досега български Паспорти на макета БЕЗ българско самосъзнание.
Изгонване на всички такива макета от България.
Даване под съд на всеки който пише за българите като татари, фашисти, кривокраки, монголоиди, конекрадци и др. под.
Даване под съд авторите на публикации и на учебници които ни обиждат, крадат и изопачават наша история и култура.
Пълен Блокаж на РСМ за влизане в ЕС за поне 20 години напред - дори и да приемат нашите искания.

-1580

2

Bace7

29.10 2021 в 18:55

На кравешките шефове трябва да им се обясни, че стигат дебела червена линия в България с нахалството си! То нефтопроводи и газопроводи ни спираха, то някакви предприятия около тъпашките си бази разпердушиниха. Сега ни посягат на най-святото, историята...с която Паисий искаше да ни върне човешкия облик. А тука някакви задокеански дришняри с министри джендъри цъфнали да ни учат за "македонското малцинство", нещастници! Ще станем като един, и с вили и копрали ще ги изгоним заедно с мекеретата им, ще им опаковаме и натоварим паметниците на летците бомбили София и на Роналд Рейгън, а като бонус да си взимат също Шломо и Ленчето!