Сара Хадем - най-добрата шахматистка в Иран, живее в изгнание, в родината й я чака арест заради отказ да носи хиджаб

OFFNews 14 февруари 2023 в 10:33 3421 0

Снимка Facebook/Sara Khadem

Когато една от най-обещаващите шахматистки в света - 25-годишната Сара Хадем от Иран, решава да играе на международен турнир без хиджаб, е убедена, че предупреждението би било най-лошото, което може да й се случи, пише Би Би Си.

Вместо това Хадем не може да се върне в Иран - там я чака арест. Затова сега 25-годишната жена живее в изгнание в Южна Испания със съпруга си и едногодишния си син. Тя и семейството й молят Би Би Си да не разкрива точното й местоположение, защото се притесняват, че макар и на хиляди километри от Иран, може да има последици за тях.

Жените от Иран са задължени да носят забрадки на обществени места, дори когато са в чужбина. Но някои избират да не го правят в подкрепа на бунтуващите се, които оглавяват протестите в страната след смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември. Тогава Амини почина в ареста, след като беше задържана от моралната полиция заради показващ се кичур коса. 

Една от протестиращите - алпинистката Елназ Рекаби, е била принудена да се върне в Иран след отказа й да носи хиджаб. Не е ясно какво е нейното положение. Според местни медии Рекаби е задържана веднага след кацането й в страната.

25-годишната Сара Хадем каза, че трудно е взела решението да играе на турнира в Казахстан през декември 2022 г. без забрадката си. Участничките са ги носели само пред камерите и това според нея е лицемерно. "Имайки предвид жертвите, направени от жените и момичетата по улиците на Иран, някои от които рискуват живота си, това е най-малкото, което можем да направим - да не носим забрадка", заяви тя.

На въпрос мислила ли е да се присъедини към демонстрациите в Иран, Хадем отговаря: "Да, разбира се". Но грижите за малкия й син Сам я възпирали. "Имам отговорност към него и си помислих, че може би мога да използвам влиянието си по други начини", обясни шахматистката. 

Хадем се състезава от около осемгодишна. Това не е първият път, когато се разминава със строгите правила на поведение на Иран. 

През 2020 г. украински самолет, излетял от летището в Техеран, беше свален от т.нар. Иранската революционна гвардия, като загинаха 176 души. Минаха три дни, преди властите да признаят грешката си. Тогава Хадем написа в социалните медии, че планира да напусне националния отбор по шахмат, без да споменава полета или причина за решението си. По-късно Хадем е била принудена да подпише самопризнание, че не е имала предвид нищо политическо с поста си.

По-късно, когато отива на летището, паспортът й е конфискуван. 

"Не съжалявам за нищо. Липсва ми семейството ми, но не бих казала, че съжалявам за решението си. Все още представлявам Иран и съм иранка, а хората в Иран все още ме възприемат като иранка", категорична е тя. "Не правя никакви послания към хората, не съм политик. Хората, които протестират по улиците, са вдъхновяващи за мен", обяснява още Хадем. 

Шахматистката успява да остане в Испания заради правилото за златната виза, което позволява на всеки, купил имот, оценен на поне половин милион евро, да получи право на пребиваване. 

В деня, в който премиерът на Испания Педро Санчес кани Сара Хадем да се срещне с него, тя получава заповед за арест в Иран: "Така че имах смесени чувства: бях оценена в тази страна – а в моята, където съм постигнала толкова много, получих документи за арест".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!