Съдебно дело в Германия може да доведе до разпад на еврозоната

09 юни 2013 в 18:43 11750 4

Евромонети. Снимка: БГНЕС
Евромонети. Снимка: БГНЕС

Дело в Конституционния съд на Германия, което ще се гледа следващата седмица, може да се окаже решаващо за съдбата на еврозоната и единната европейска валута.

Във вторник и сряда съдът ще заседава по жалби на 37 000 германски граждани срещу миналогодишното решение на Европейската централна банка да се намеси на пазара на испанските и италианските дългови облигации миналата година, съобщи британският в. „Телеграф“. С решението си ЕЦБ спря излизането на испанската дългова криза извън контрол и намали риска от разпад на еврозоната. 

Решението на съда по делото се очаква до няколко седмици. Той няма правомощия да принуждава или санкционира ЕЦБ, но може да забрани на Бундесбанк (немската централна банка) да участва в солидарното финансиране при следващи подобни стъпки на европейската банка.

Такъв ултиматум може да влоши отношенията между Берлин и ЕЦБ и в дългосрочен план да доведе до решение на Германия за напускане на еврозоната, предупреди експертът по евровалутата в германския Конституционен съд Удо ди Фабио.

Германският съд вече се е произнасял по подобни ключови за съдбата на европейското валутно пространство теми. По друго дело съдът реши, че Германия трябва да откаже по-нататъшно участие в ЕС, ако то заплашва правомощията на германския парламент (Бундестага), с мотива, че макар да подкрепя Лисабонския договор, счита националните правителства за единствената легитимна форма на демокрация.

Миналата година съдът ограничи дяловото участие на Германия в Европейския стабилизационен механизъм до 190 милиарда евро. Той забрани на Бундесбанк да поема отговорността за решения, взети от други страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки