Съд призна Доналд Тръмп за измамник

OFFNews 27 септември 2023 в 09:53 1781 2

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Съдия в Ню Йорк призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и синовете му за виновни в измама. Той заключи, че в около 10-годишен период те са предоставяли фалшиви финансови отчети, съобщават световните медии.

Съдът прие, че Тръмп и Trump Organization са представяли нереално висока стойността на активите си пред банки и застрахователни компании.

Решението е междинно и е взето по искане на главния прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс. През 2019 г. тя започна разследване на Trump Organization, след като бившият адвокат на президента Майкъл Коен даде показания пред Конгреса. На тях Коен съобщи, че компанията на Тръмп години наред е заблуждавала застрахователи и банки, като им е давала невярна информация за действителната стойност на контролираните от нея активи. Целта е била дружеството да получи по-добри условия по банкови кредити и да намали данъчната основа.

Според прокурорите стойността на активите е била завишена с 2,2 милиарда долара до 3,6 милиарда долара. Летиция Джеймс поиска глоба от 250 милиона долара за Тръмп и забрана за правене на бизнес в Ню Йорк. Адвокатите на бившия президент пледираха делото да бъде прекратено.

Самият Тръмп отрече всички обвинения и ги нарече "лов на вещици".

По същество делото ще започне следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки