Руснаците, одобряващи войната в Украйна, искат по-агресивен диктатор от Путин

Йоана Георгиева 11 юли 2022 в 16:31 9106 3

руснак

Снимка Петър Танев

Протест пред Кремъл.

Руснаците, поддържащи инвазията в Украйна, смятат, че Путин трябва да си отиде, защото не са доволни от спецоперацията - това сподели Петър Танев пред OFF News.

Петър Танев е наполовина руснак, наполовина българин. В България заедно с брат си развяваха бяло-синьо-бялото знаме на руснаците против режима на Путин на шествията в подкрепа на Украйна. Преди две седмици той замина за Москва, за да се дипломира, но и за да заяви антивоенната си позиция. На фона на Кремъл той застана със знамето на руските опозиционери и тениска с антивоенни лозунги. Последвал е отзвук от полицията скоро след това: 

"Обаждат се от полицията и ми съобщават, че е имало донос от съседите и те са казали, че аз съм с антивоенни настроения, че съм излизал там и го правят като едни верни, патриотични сънародници на Русия. Аз казах, че няма никъде да отида, запазих бележката, в която ме канят, но това означава, че ще ме арестуват в същия момент, когато аз отида", разказва Петър.

Според Танев руснаците, които не одобряват инвазията, искат да протестират, но не го правят от страх, защото на Червения площад навсякъде има камери и ще бъдат арестувани. 

"Имаше едно момче, което излезе с карта “мир”, защото сега банковата система на Русия е “Мир” и те го арестуват, защото разбират за какво става въпрос. Полицаите смятат, че човекът, който излиза с бял лист по този начин, дискредитира политиката на тази държава. Разбирам страха на моите сънародници, но нямам моралното право да мълча. Ако аз съм излизал в България навсякъде, защо трябва да мълча в Русия. За мен това щеше да бъде лицемерие", заявява Петър.

Той сподели, че в Санкт Петербург много хора говорят за бъдещето на т.нар. нова имперска Русия, а в града има и черно-жълто-бели имперски флагове. На картата за метро в Москва може да се забележи, че има надпис "Петър I раждането на империята". Негови познати в Москва и Белгород мълчат за бомбардировките в Белгород, някои от тях не разбират какво се случва:

"Тук става дума за това, че войната е не само на територията на Украйна, но и на територията на Русия и властта го разбира това, но се опитва да изгражда информационна греда между народа и самата реалност, защото не иска да има паника."

Петър Танев казва, че ако Путин умре, властта няма да се промени и разказа какви сценарии може да има.

"По-лошият е, че след Путин ще дойде още по-агресивен диктатор, тъй като руската държава в режима на Путин продуцираше толкова силна агресия срещу украинците през тези 8 години и руският народ иска още повече. Когато говоря с хората в Русия, повечето от тях, които поддържат инвазията, не поддържат Путин и смятат, че той трябва да си отиде, защото не е направил спецоперацията както трябва. Те казват, че Киев е трябвало да се бомбардира отдавна, че Украйна е трябвало да бъде превзета напълно. Най-големият ми страх е, че изведнъж властта, която е подпалвала този голям проимперски огън, не знае какво да прави с него. Защото резултати няма, руската армия се движи много бавно и този контингент на руснаците, които са очаквали съвсем други резултати, сега гледат ужасяващо", посочва още Танев.

Според него обаче има и малък процент руснаци, които не поддържат войната и искат цялостна смяна на ръководството в Русия, както и такива, които са неутрални, имат социални проблеми и искат Русия и Украйна да се договорят, за да спрат санкциите. Другите републики също смятат, че политиката на Русия е насочена към провал.

"Освен руснаци има и други хора, които по същия начин са дискредитирани отвътре в държавата. Татари, ингуши, чеченци, хората там имат друг парламент по същия начин конфигурацията на руската федерация прилича на тази на САЩ, само че в Русия всичко е централизирано. Затова хората смятат, че руската федерация ще се разпадане, което е жалко, защото тази държава можеше да бъде на много високо ниво от гледна точка на глобализацията. Това, което прави Путин, поражда агресия у другите народи към руснаците и към властта и поражда възможния сценарии за разпад на Руската федерация", коментира още Петър Танев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

11.07 2022 в 17:48

Не говорим за СССР2, говорим за Северна Корея 2.0

2550

2

alfakentavur

11.07 2022 в 17:17

Но мооооля ви - бъдете екзактен. Говорим за СССР2 вече, а не за СССР :)

1767

1

fiki

11.07 2022 в 17:10

за нещастие локалните путлерски кратуни въобще не са способни да възприемат за каква кочина става въпрос в ссср, насреща получаваш whataboutism за джендъри ;/

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки