Руският пилот, който се предаде с хеликоптер Ми-8: Следвайте моя пример, Украйна ще победи

OFFNews 04 септември 2023 в 09:09 47904 2

пилот
Руският пилот.

Главно управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна публикува видеоклип за специалната операция "Синица", в резултат на която руски пилот прелетя през границата и се приземи в Харковска област с хеликоптер Ми-8.

В записа руският офицер казва името си - Максим Кузминов - и разказва за решението си да премине на страната на ВСУ, а също и за договореностите си с украинското разузнаване и за последиците от операцията.

28-годишният Кузминов е служил в 319-и отделен вертолетен полк на военна част 13984 в Приморския край. По думите на пилота той се свързал с представители на украинското разузнаване, които му гарантирали безопасност, издаване на нови документи, парична компенсация и награди.

"Уговорих всички тези подробности и започнах директно да планирам полета си... Разбрах, че съм близо до границата. Съобщих за местонахождението си. И след като вече бях взел окончателното решение, летях на екстремно ниска височина в режим на радиомълчание", разказва Кузминов.

След успешния полет, допълва пилотът, в Украйна са го "посрещнали" и са провели разговор.

"Истината е, че тук няма фашисти, нацисти. Много съм обиден от това, което се случва в момента. Убийства, сълзи, кръв - единственото нещо, което осъзнах, че не искам да съм участник в това", каза той.

Кузминов заявява, че постъпката му се основава на нежеланието му да участва във военни престъпления.

"Това, което се случва в момента, е просто геноцид над украинския народ. Както над украинския, така и над руския народ. Украйна недвусмислено ще спечели тази война, просто защото народът се обедини много силно", казва Кузминов във видеото.

Пилотът призова руските си колеги да последват примера му.

"Разбира се, ако направите нещо подобно, изобщо няма да съжалявате, ще бъдете осигурени с всичко до края на живота си. Навсякъде ще ви предлагат работа, без значение с какво искате да се занимавате. Просто ще откриете един цветен свят", казва той.

На 23 август украинското разузнаване съобщи за операцията с кодово име "Синица", която е била подготвяна повече от шест месеца. Според ГУР руският пилот е бил примамен в Харковска област заедно с хеликоптера и екипажа. След кацането другите двама членове на екипажа са загинали.

След като се разбра за случая с избягалия с хеликоптера си военен пилот, руските медии и военни кореспонденти масово писаха, че не става дума за бягство, а за това, че екипажът е загубил ориентация и не е разбрал, че се намира на територия, контролирана от ВСУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2009

2

Agnostos

04.09 2023 в 23:20

И, като се събудиш, двата пръста в контакта и едната кълка одвънка

500

1

г-н Балкански

04.09 2023 в 12:04

До края на годината всички руснаци ще са поискали убежище в Украйна, включително и 140 см. гном Медведев. Така една хубава сутрин 150 см. гном Вулвин ще се събуди сам в бункера, и ще му се наложи да отваря юбилейната бутилка "Новичок".
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки