Русия започна внезапни мащабни военни маневри в Черно море

28 март 2013 в 21:27 4733 9

Задействани са общо 7000 души. Снимка: Минобороны России
Задействани са общо 7000 души. Снимка: Минобороны России

Неочакваната заповед на руския президент Владимир Путин за внезапни мащабни военни учения в района на Черно море вдигна на тревога няколко хиляди руски военнослужещи, но не разтревожи жителите на съседна Грузия, съобщава Би Би Си.

В 4 сутринта днес министърът на отбраната получи затворен плик, в който беше съответната заповед, съобщи пред Радио Голос России прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

По думите му, в ученията са задействани 36 кораба, базирани в Севастопол и Новоросийск, авиация, въздушно-десантна войска, както и морска пехота.

Задействани са общо 7000 души, твърди Песков.

Голяма част от населението на Грузия узна за руските военни маневри от вечерните новинарски емисии.

В Тбилиси още помнят, че руско-грузинската война през 2008 г. беше предшествана от мащабни учения на руската армия, но този път в Грузия новината за внезапната заповед на Путин беше посрещната равнодушно, съобщава Би Би Си.

Маневрите на руската армия бяха предшествани от провала на поредния кръг от преговори за сигурността и стабилността в Южен Кавказ, проведени в Женева под егидата на ООН, ЕС и ОССЕ.

Военни анализатори в контролираните от Кремъл руски медии твърдят, че руските маневри в региона на Черно море могат да бъдат тълкувани като недвусмислено послание към грузинските власти.

Ако тези маневри се случваха преди година, щеше да има опасения. Но след изборите през октомври, когато отношенията с Русия започнаха да се нормализират , опасенията са много по-малки, коментира главният редактор на грузинското списание „Арсенали“ Ираклий Аладашвили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews